Yoga Yapmanın Hükmü: İslam Perspektifinden Bir İnceleme

Bu soru, özellikle İslami açıdan değerlendirildiğinde cevabı merak ediliyor. Yoga, geleneksel olarak Hinduizm ve Budizm'in dini uygulamalarının bir parçası olarak görülüyor. Peki, bu bağlamda bir Müslüman için yoga yapmak caiz mi? İşte bu sorunun cevabını arıyoruz.

Young Candid Man Sitting Fitness Mat

Dinî Boyutuyla Yoga

Yoga, Hinduizm ve Budizm'de bireyin arınmasına ve hakikate ulaşmasına yardımcı olan dini bir uygulama olarak kabul ediliyor. Bu onlar için bir ibadet şeklidir. Ülkemizdeki birçok yoga merkezi, kendilerini bu dinlerden ayrı tutarak bağımsız bir egzersiz ve terapi yöntemi olarak sunuyor bunu. Ancak, bu iddiaların tam olarak doğru olmadığı bu merkezlerde Hint dinlerinin misyonerlğinin de yapıldığı iddia ediliyor.

Yoga, Hint dinlerinde halen dini bir uygulama olarak yerini korumakta. Peki bunu bir spor vb olarak yapmak caiz mi?

Fashionable Young Female With Grayish Hair Sitting Gomukhasana Cow Pose While Practicing Hatha Yoga Bedroom After Awakening Keeping Eyes Closed Pressing Hands Together Namaste

Yoga ve İslam

İslam perspektifinden bakıldığında, bir Müslümanın diğer dinlerin inanç ve ibadetlerine dayalı bir uygulama olan yogayı bilerek yapması, dinî açıdan uygun görülmüyor. İslam'ın temel prensiplerini göz ardı etmek ve diğer dinlere ait ibadet şekillerini benimsemek, başka dinlerin ibadet şekillerinden fayda ummak kabul edilemez olarak nitelendiriliyor.

Müslüman'ın yoga yapmasına ihtiyacı da yoktur. Çünkü Namaz, dua ve tefekkür başta olmak üzere İslam'daki bir çok ibadet inanç ve manevi boyutunun yanında egzersiz, terapi, arınma, huzur bulma, rahatlama gibi bir çok faydalı özellik ve işlev taşımaktadır. Namaz gibi temel ibadetleri yok sayıp, başka dinlerin ibadet şekillerini her ne sebeple olursa olsun tercih etmek Müslüman için doğru bir davranış değildir.

Full Shot Woman Doing Yoga

Niyet spor yapmaksa bunun bir çok şekli ve yolu vardır. Başka dinlerin sembolleşmiş ibadet yollarını özellikle tercih etmek neden?

Din İşleri Yüksek Kurulu, 12.07.2017 tarihli açıklamasında, "Bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir" ifadesini kullanmıştır.

Yoga merkezlerinin artışı ve yoga uygulamalarının popülerleşmesi, bu konunun dini açıdan incelenmesini daha da önemli kılıyor. Müslüman bireylerin bu konuda bilinçli kararlar vermesi gerektiği vurgulanıyor.

Young Smiling Guy Sitting Fitness Mat Meditating

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

İlahi çekim yasası nedir? İnancın ve duanın gücünü kullanmayı öğrenin! İlahi çekim yasası nedir? İnancın ve duanın gücünü kullanmayı öğrenin!

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR