Mukabele tutmak ne demek?

Mukabele kelimesi Arapça bir kelime, sözlükte; karşılıklı verme, karşılıklı okuma anlamına geliyor.

İkindi ile Akşam arası uyumak günah mı? İkindiden sonra uyumak zararlı mı? İkindi ile Akşam arası uyumak günah mı? İkindiden sonra uyumak zararlı mı?

Kuran-ı Kerim'in karşılıklı iki insan tarafından okunup dinlenmesine mukabele deniliyor.

Mukabele, Kur'an'ı Kerim'in Ramazan ayında evlerde ya da camilerde cemaatle birlikte okunup dinlenmesi geleneğidir. Buna mukabele tutmak denir.

Bu manevi uygulama, hem Kur'an'ı Kerim'i daha iyi anlamayı hem de Ramazan'ın ruhani derinliğine erişmeyi amaçlar.

Genç Gazete Dini Rüya Tabirleri Kuran Dua (8)

Mukabele uygulaması Müslümanlara Hz. Peygamber'den miras kalmıştır. Ramazan ayına özel bir uygulamadır.
Hz. Peygamber (s.a.v) Ramazan aylarında Hz. cebrail ile özel buluşur ve bu buluşmada karşılıklı Kuran okuyup dinlerlerdi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) son Ramazan'ında Hz. Cebrail ile 2 defa mukabele indirmiştir.
Genç Gazete Dini Rüya Tabirleri Kuran Dua (7)
Hz. Peygamber (s.a.v) hayatta iken tamamlanan, yazılıp kayda geçen ve ezberlenen Kuran-ı Kerim ayetleri,  Hz. Ebubekir zamanında özel bir mushafa yazılıp saklanmış ve Hz. Osman döneminde bu ana imam mushaf çoğaltılarak İslam coğrafyasının farklı merkezlerine gönderilmiştir.
Dünyanın her yerinde hiç değişmeden orjinal Kuran metni okunmuş, ezberlenmiş ve her Ramazan ayında mukabele ile de Kuran mirası gelecek nesillere aynen taşınmıştır.

Genç Gazete Dini Rüya Tabirleri Kuran Dua (5)

30 cüze bölünmüş Kur'an-ı Kerim, Ramazan ayı boyunca her gün bir cüz okunarak, bayrama kadar tamamlanır. Mukabele Ramazan ayına özel bir hatim uygulamasıdır.

Ramazan ayı dışında da mukabele tutulabilir, hatim indirilebilir. Ancak Ramazan ayında sevabı kat kat fazladır.

Genç Gazete Dini Rüya Tabirleri Kuran Dua (4)

Mukabele Televizyondan olabilir mi?

En güzeli Kuran-ı Kerim'i canlı okuyup dinlemektir. Ancak PC, TV, Cep telefonu gibi aletlerden de Kuran dinlenip mukabele tutulabilir.

Ramazan ayının manevi atmosferini evlerinize taşıyacak olan mukabele yayınları, Diyanet TV başta olmak üzere TRT 1 ve Haber 7 gibi kanallarda canlı gerçekleştiriliyor.

Her gün Diyanet TV'de sabah 07:00 ve öğle sonrası 15:00 olmak üzere iki farklı saatte Canlı mukabele yayını var. Buradan da mukabeleyi takip edebilirsiniz.

Genç Gazete Dini Rüya Tabirleri Kuran Dua (3)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR