"Andolsun ki biz Nuh'u kendi kavmine gönderdik de o bin yıldan elli yıl eksik bir süre onların arasında kaldı. Sonunda onlar zulümlerini sürdürürken tufan kendilerini yakalayıverdi." (ANKEBUT 14)

HZ.NUH'UN ÖRNEK MÜCADELESİ: Şüphesiz Kuran ve Hadis dışındaki tarihi bilgilerin, ilahi mesaj olarak bir önemi yoktur. Bizim Kur'an-ı Kerim'den öğrendiğimiz şudur: Kavmi ile mücadelesi örnek verilen ilk elçi Hz.Nuh'tur.

Yine Kur'an'da kaç yıl görev yaptığı bildirilen tek peygamber de Hz.Nuh'tur. Allah Teala bu ayeti ile elçisi Hz.Muhammed'i (s.a.v) teselli ederek, O'na Hz.Nuh'un güçlükler karşısındaki sabrını örnek vermiştir.

Hz.Nuh'un karısının da oğlu Kenan gibi iman etmediğini K.Kerim'den öğreniyoruz:

"Allah, inkar edenlere, Nuh'un karısı ile Lut'un karısını misal verdi. Bu ikisi, kullarımızdan iki salih kişinin nikahları altında iken onlara hainlik ettiler. Kocaları Allah'tan gelen hiçbir şeyi onlardan savamadı. Onlara: 'Haydi, ateşe girenlerle beraber siz de girin!' denildi" [1]

Nuh kelimesi, Arapça ağlamak, dövünmek anlamlarına gelmektedir. İnkar eden kavmine ağladı, gemiye binmeyen oğluna ağladı, ihanet eden hanımına ağladı. Bin yılı aşan bir gözyaşı ve çile... Bu uzun mücadelenin sonu bedduadır.[2]

Bir peygamber beddua ediyorsa artık başka yapacak bir şey kalmamış demektir. Allah (c.c.) Nuh'un duasını kabul etti, yerin ve göğün sularına emretti. Sonunda yer gök ağladı ve tufan koptu. Akan gözyaşı ve sular, inkar edenlere azap, inananlara gemi oldu.

NUH'UN GEMİSİNE BİNENLERDEN OLMALIYIZ: Konumuzla ilgili ayet-i kerimenin devamına bakalım. "Fakat biz onu ve gemidekileri kurtardık ve bunu alemlere bir ibret yaptık."[3]

HÜLASA: Nuh'un gemisi insanoğlu için bir derstir. İnsanoğlu korunan Nuh'un gemisini bulmaya çalıştığı gibi asıl Tevhit gemisini bulduğunda kurtuluşa erecektir.

Bu ayet-i kerime geldiğinde, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ve ashabı Allah yolunda büyük sıkıntılar çekiyorlardı. İşte bu ayetler, Müminleri teselli ediyor ve güçlendiriyordu.

950 yıl süren bir dava...1000 yıldan fazla süren bir ömür... Bunca yıl süren mücadeleye rağmen iman etmeyen bir kavim... İman eden sayısı çok az... Oğlu iman etmemiş. Karısı hainlik yapmış. Şüphesiz bu nokta, Allah yolunu dava edinenler için büyük bir ibrettir. Alınacak ders şudur; "Var O'nun. Varlık O'nun. Gerisi hep angarya..."

Bu yolda ümitsizliğe yer yok Can! Mesele dünyalık ölçülerle kazanmak değildir. Mesele İslam gemisine binebilmektir. Bu gemide yolcu olabilmektir. Şu fani dünyada asıl kazanç ve kurtuluş budur.


[1] Tahrim Suresi 10

[2] Şuara 26/118-119; Nuh 71/1-28

[3] Ankebut suresi 15