Tarih 24 Aralık 2005. İnegöl Belediyesi ve projeyi destekleyenleri eleştiren DYP İlçe Başkanı Cihat Şengün, yetkililerin ‘O zaman alternatif bulun” önerisine karşı çıkarak, “Bu köylünün işimi, o zaman siz ne işe yarıyorsunuz?” diyerek sert tepki gösterdi.

İşte arşivden haberimiz:

Dyp Köylülere Destek Verdi [2]

Şengün; Siz ne işe yarıyorsunuz?

 İnegöl Kozluca köyünde yaşayanlar, yerel yönetimlerin Katı Atık Depolama Projesi'ne tepkilerini dile getiriyor. Peki, yetkililerin sessizliği ne anlama geliyor?

İnegöl Belediyesi'nin başlattığı Katı Atık Depolama Projesi, Kozluca köyü sakinlerinin tepkisini çekti. Doğaya ve yaşam alanlarına yönelik endişelerini dile getiren köylüler, projenin yürütülüş şekline ve yerel yönetimlerin tutumuna sert eleştiriler yöneltiyor. DYP İlçe Başkanı Cihat Şengün'ün sert soruları, yerel yönetimlerin üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu haberde, olayın ayrıntılarını, köylülerin endişelerini ve yerel yönetimlerin bu konudaki duruşunu ele alıyoruz.

Dyp Köylülere Destek Verdi [3]

Köylülerin Sesi Yükseliyor: Katı Atık Depolama Projesine Karşı Ortak Tepki

Toplantıdan Yansıyanlar: Köylüler ve DYP'nin Ortak Noktası

DYP İlçe teşkilatının düzenlediği toplantıya katılan Kozluca köyü sakinleri, projenin hayata geçirilmesi sürecinde kendilerine danışılmadığını vurgulayarak büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını belirtti. Köy muhtarı Sedat Görgülü'nün ifadeleri, yaşanan rahatsızlığı ve endişeyi açıkça ortaya koydu.

“Bu çöplük meselesinde bizlere herhangi bir şey sorulmadı... Bu alanda üç köyün kullandığı sulama ve içme suyu alanı var. Bu alanlara böyle bir tesis yapılınca bizim sularımızın hali ne olur?”

            Köylüler adına bir konuşma yapan Kozluca köyü muhtarı Sedat Görgülü, “Bütün köylüler olarak bu konuyla ilgili İnegöl’deki bütün siyasi partileri dolaştık. Hepsi bizimle hem fikir. Bu konu açıldığından beri söylüyorum yine söyleyeceğim. Bu çöplük meselesinde bizlere her hangi bir şey sorulmadı. Bu alanda üç köyün kullandığı sulama ve içme suyu alanı var. Bu alanlara böyle bir tesis yapılınca bizim sularımızın hali ne olur. Şuan ki yönetim bizleri hiçe sayarak buraya böyle bir proje yapma kararı almıştır. Bizi köylü olduğumuz için insan yerine koymamışlar ve hiç kimseye haber vermeden meclisten bu projeye onay çıkarmışlardır. AKP den bu konuyu görüşmek için randevu istedik bize tam 15 gün sonra gün verdiler. 20 Aralık günü bizi kabul ettiler. Dertlerimizi anlattık. Ama ne kadar anladılar bilmiyorum.  Buradan soruyorum devamlı suretle yinelediğiniz bu “Katı Atık Depolama Projesini” bize anlatırmısınız. Buraya gelen çöpler ne olacak. Hangi işleme tabi tutulacak. Hiçbir tesis kusursuz değildir. Bu tesisinde artısı ve eksisi vardır. Bu eksileri bizimle niye paylaşmıyorsunuz. Demek ki var bir şey bu işte. Biz hukuki olarak hakkımızı arayacağız ve bu işin peşini bırakmayacağız..”dedi.

Dyp Köylülere Destek Verdi [4]

Şengün'den Yerel Yönetimlere Çağrı: "Siz Ne İşe Yarıyorsunuz?"

DYP İlçe Başkanı Cihat Şengün, yerel yönetimlere ve projeyi destekleyenlere yönelik sert eleştirilerde bulundu. Şengün, alternatif çözüm önerilerinin gerekli olduğunu ve yetkililerin bu konuda daha aktif rol alması gerektiğini vurguladı.

“O zaman siz ne işe yarıyorsunuz?”

DYP ilçe teşkilatı başkanı Cihat Şengül konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Bu akşam buraya muhtarların ve köy halkının içinden çıkılmaz bir hal almış olan ve bu konuda yalnız bırakıldıkları yeni çöplük konusunda bir nebze olsun yardımcı olabilmek için geldik. Belediyenin düzenlemiş olduğu bahsi geçen o tanıtım toplantısına bizde gidemedik. Her ne olursa olsun yerel belediyeler bir karar alırken halka  dayandırılarak almalılar. Eğer almazlarsa bu gün ki olaylara yol açarlar”

            Biz DYP olarak her Perşembe günü yaptığımız olağan toplantımızı bugün burada sizlerle beraber yapma kararı aldık. Yapılacak bu projenin hazırlıklarına aylarca önceden başlanması gerekir. Siz köylülere saydıkları o 11 tane ilgili kuruluş, diğer yetkili idari amirler ve müdürlerle beraber, bu dört köy muhtarını da alarak işe başlamalıydılar. Günlerce bu projenin artısı ve eksileri tartışılmalı, alternatif başka projeler geliştirilmeliydi. Gökten inme bir kararla böyle büyük işlere kalkışılmaz. Eğer köylünün âhını alırsan köylü bunun hesabını senden sorar. Bundan 10 ay önce otuza yakın meclis üyesiyle Avrupa’ya bir dizi incelmeye gittiler. O kadar tesisi gezdik diyorlar. Avrupa’da çöp toplama işleri böyle mi yürütülüyormuş. Hiç mi bir şey görmediniz orada. AKP’ yi ziyaretlerinde muhtarlara demişler ki -madem buraya bunu yapılmasını istemiyorsunuz o zaman başka bir alternatif  bulun. Bu muhtarların veya köylünün işimi. O zaman siz ne işe yarayacaksınız. Millet sizi oraya vatandaşa hizmet edesiniz diye yerleştirmedi. Sizleri o makama layık gören insanlar oradan indirmesini de bilirler. Bugün İnegöl’ün en önemli sorunu olan bu çöp sorununun tek çözümü bir çöp fabrikası yapmaktır.”dedi.

sözleriyle, yetkililerin sorumluluklarını yerine getirme konusundaki eksikliklerine dikkat çekti.

Dyp Köylülere Destek Verdi [1]

Eski Belediye Başkanı Cemal Arık'tan Açıklamalar

Eski Belediye Başkanı Cemal Arık da konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Yıllar önce başlattıkları çalışmaları ve İnegöl'e getirilen hizmetleri hatırlatarak, mevcut projenin eleştirilerini ve köylülerin endişelerini paylaştı.

“Bu projeye izin veren bu 11 yetkiliyi neden muhtarlarla görüştürmediniz. Bu toprakların sahipleri bu işe olmaz dedikten sonra bu iş olmaz.”

İnegöl Belediyesi eski başkanı Cemal Arık ise şunları söyledi; “ Bu sorunda çözüm mercii bizler değiliz. Tabi ki çöplük yapılacak. Biz bu çalışmaları görevde olduğumuz 1990 yılında başlatmıştık. Aradan geçen 15 yıldan sonra ancak bu gerçeği gördüler. 1993 yılında OSB’ ye doğal gazı getirdik. İnegöl’e 12 yıl sonra doğal gaz getirebildiler. Burada bu projeyle ilgili çalışmalar yapıldı diyorlar. Buradan kimseye sormadan muhtara danışmadan köylünün arazisinde nasıl bir çalışma yaptınız. İlçe meclisinde olayı haritadan takip etmekle olmaz bu işler. Bu projeye izin veren bu 11 yetkiliyi neden muhtarlarla görüştürmediniz. Bu toprakların sahipleri bu işe olmaz dedikten sonra bu iş olmaz. İnegöl deki bütün birimlerin toplanıp bu olaya bir çözüm bulunması gerekiyor. Burada ne kalp kıracaksın ne de hizmetten geri kalacaksın.”dedi.

Fenerbahçe'nin Yıldız İsmi, İnegöl Takımının Maçını İzledi! Fenerbahçe'nin Yıldız İsmi, İnegöl Takımının Maçını İzledi!

İnegöl Kozluca köyünde yaşayanların ve DYP İlçe Başkanı Cihat Şengün'ün sert eleştirileri, yerel yönetimlerin ve ilgili tarafların dikkate alması gereken ciddi sorunları ve endişeleri gündeme getiriyor. Katı Atık Depolama Projesi'nin geleceği, toplumsal katılım ve şeffaflığın sağlanmasıyla şekillenecek gibi duruyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR