Nakliye kamyonlarına mobilya sarıyordu. Çalıştığı nakliyat firmasında da eski olduğu için diğer sarıcıları da o organize ediyordu. Dolayısıyla mobilyacılara uğrayıp hangi malın önce ya da hangi malın arabanın neresine sarılacağını da o takip ediyordu.

Bütün bunlar çok fazla sayıda insan ile muhatap olmasını zorunlu kılıyordu. O kadar ismi öğrenip akılda tutması da zor olduğundan "Enişte sarmaya kaçta gelelim?" bir başkasına "Enişte bizim mal hazır mı?" gibi sözcüklerle hitap ederek sürdürüyordu işlerini.

Bir gün birisi "Yahu sen de herkese enişte diyorsun?" deyince "Ne yapayım kayınço deyip de kendimi mi dövdüreyim?" demişti.

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

ZEYNEL ORGAN

Meslek önderi, köfteci, 1940 yılı Yugoslavya-Makedonya Üsküp doğumludur. 1955 yılında Türkiye'ye İnegöl'e göç ettiler. Ailesi rençberlik, tütün ekimi yaptı. Besler İnegöl Köftecisi'nde işe girdi. İbrahim Besler ve oğlu Mustafa Besler'in yanında mesleği öğrendi. 1961 yılında İnegöl'de çarşı içinde kendi işyerini açtı. Zeynel Usta'nın ifadesi ile içine dört masa konulabilen dükkanda başladı. 1975 yılında marka tescili aldı. 1980 yılında ise Bursa yolundaki işyerini açarak yoldan geçenlere de hizmet vermeye başladı. 2001 yılından itibaren İnegöl dışına da şube açma uygulamasına geçildi. 2008 yılından itibaren ise Safe food 22000 belgesini de alarak işlerini sürdürmektedirler. Geleneksel usta profiline uygun olarak malzemenin seçiminden servise kadar işin başında ve içinde olmaya özen gösterir. Sosyal hayatta ise dönem dönem başkanlık ve yöneticilik yaptığı İnegöl Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği bünyesindeki faaliyetlere katılmaya çalıştı.

Kaynakça : Yerel Gazeteler Arşivi

TUNA ORHAN

İnegöl Kestanealan Köyünden 1965 yılında Almanya'ya işçi olarak giden bir ailenin oğludur. 1966 yılında Almanya'da doğdu. Aile dönüşte İstanbul'a yerleşti. 1992 yılı Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü mezunudur. 1993 yılından itibaren Antalya Devlet Tiyatrosunda çalışmaktadır. Otuz'dan fazla tiyatro oyununda oynadı. Yirmi beş'ten fazla tiyatro oyununa da müzik yaptı. Melek Karım, Baldız Bacanak, Deli Dolu, Gurbetçiler, Sonradan Görme, Tatlı Hayat, Yarım Elma ve Azap Yolu adlı Televizyon dizilerinde oynadı. Oynadığı ilk sinema filmi "Vizontele Tuuba"dır. "Hokkabaz" filmindeki Maradona Orhan rolü ile 18. Ankara Film Festivalinde Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu Ödülünü aldı. Elveda Rumeli dizisindeki Terzi Hasan karakteri ise büyük küçük herkesin tanıdığı bir sanatçı olmasını sağladı.

Kaynakça : www.sinemalar.com/sanatçı/26118/tuna-orhan