"Gerçeğe Saygı" kavramını sanırım duymuşsunuzdur.Duymayanlar varsa onları 1400 yıl öncesine götüreceğim.Yani Peygamber (sav) dönemine ve Sevgili Peygamberimizin (sav) hadislerini hatırlatacağım.

Önce şu Hadisi Şerifi hatırlayalım:"Kendin için istediğin bir şeyi Müslüman kardeşin için de istemedikçe gerçek mü'min olamazsınız".Bu Hadisi şerif 1400 yıl sonra modern dünyada "EMPATİ" kavramı şeklinde ortaya çıktı.Daha doğrusu bu Hadisi şerif 1400 yıl sonra yeniden keşfedildi ve önemi bilinmeye başlandı.

Asıl konumuz olan "Gerçeğe Saygı" kavramı da "Aranızda selamı yayınız" Hadisi şerifin günümüzde ki bir tür karşılığıdır.Bu kavram ile bu Hadisi şerif arasında nasıl bir bağlantı var diye sorarsanız hemen cevap verelim.

Selam,tanıdık tanımadık herkese verilir.Yani yanınızdan geçen veya karşılaştığınız bir kişi ister tanıdık olsun ister olmasın o kişi bir "Gerçektir,bir değerdir,bir varlıktır".Selam vererek onun varlığını fark ettiğinizi ona hissettiriyorsunuz.

Bir insanın üzüldüğü hatta yıkıldığı an başkası tarafından fark edilmemesidir.Fark edilmemek, değer vermemek adam yerine konulmamak demektir.

Selam,basit bir iş gibi görünse de sadece birkaç kelimeden ibaret değildir.Selam veren kişi diğerini fark etmiş,onu adam yerine koymuş ve ona değer vermiştir.

İşte "Gerçeğe Saygı" kavramı da "SELAM"ın anlamının karşılığıdır.Yani yanındaki,karşındaki kişi bir insandır,bir değerdir bir varlıktır ve bir gerçektir."Onu gör ve fark et" demektir.

Günümüzün sorunlarından birisi de diğerini "Değersizleştirme"dir. O nedenle bazı üstler,alttakileri görmemezlikten gelir,bazı zenginler fakirleri,bazı mevki sahipleri de sade vatandaşı görmez yani değer vermez.

Günümüzde hemen hemen hepimizin rastladığı bazı görmeme ,fark edilmeme, değer vermeme, adam yerine konulmama olaylarından bahsetmek istiyorum.Örneğin:

-Bir arkadaşınızla yürüyor veya geziyorsunuz.Arkadaşınızı tanıyan biriyle karşılaşıyorsunuz.O kişi arkadaşınızla sarmaş dolaş olur,konuşur,muhabbet eder ama size dönüp "Merhaba "bile demez.Sanki siz orada yoksunuz.İşte burada "Gerçeğe Saygı" yoktur.

-Veya mevki sahibi bir tanıdığınızın makamında oturuyorsunuz.Odaya onun bir personeli girer, amiriyle dakikalarca konuşur ama size dönüp bir"Hoş geldiniz" demez.Yani sizi görmemezlikten gelir.Burada da "Gerçeğe Saygı" uygulanmamıştır.

-Yada bir düğüne,cemiyete gidiyorsunuz.Kapıdaki cemiyet sahibi arkadaşı tebrik ederken o ise telefonla konuşuyor veya sizden önceki kişilerle meşgul oluyor.Yüzünüze bile bakmadığı için burada da "Gerçeğe Saygı" yok edilmiştir.

"Gerçeğe Saygı duymamak" , Görmezden gelmek,yokmuş gibi davranmak,söylediklerini dikkate almamak, "Sen o kadar değersizsin ki, varlığını bile hissetmiyorum, sesini duymuyorum" demektir.

Aile hayatımızda da "Gerçeğe Saygı" son derece önemlidir.Baba eve geldiğinde çocuk yerinden kalkmıyorsa,hanım gözünü televizyondan ayırıp "Hoş geldin beyim.Açmısın, yorgunmusun ?"diye sormuyorsa o evde sevgi,saygı ve "Gerçeğe Saygı"bitmiştir.

Aynı şekilde baba eve geldiğinde eşini ve çocuklarını fark etmiyorsa odaya girer girmez "Kumanda nerede ?" diye söze başlıyorsa o ailede "Gerçeğe Saygı" bitmiş demektir.

Sevgili Peygamberimizin (sav) 1400 yıl önce söylediklerini modern dünya geçte olsa keşfederken günümüz Müslümanları belki de bu konulardan hala habersizdirler.