Yunan İşgali günleri birçok acılı hikaye ile çıkıyor karşımıza. Edebey'li Derviş Bey'in öldürülmesi de bunlardan biri. Bu hikayeye Kenan Kahraman Ağabey'in Edebey Kitabı'nda rastlamıştım. Fikriye Sağ adlı Edebey Köyünden bir yaşlı teyzenin anlatımına yer vermişti.

Teyzemizin anlatımına göre, Yunan işgali günleri ortam gerginleşince Cerrah'ta ikamet eden Rumlar tarafından yanında bulunan köylü kadınlarla birlikte öldürülmüş. Geçtiğimiz günlerde bir sohbette İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Resul Kayman Ağabeye konuyu sorduğumda bir başka ayrıntıyı da öğrenmiş oldum.

Yunan askerlerinin köye baskınını hisseden Edebey halkı, yanlarına alabildikleri yiyeceklerle daha yukarı bölgelere kaçarak canlarını koruma derdindedirler. Tabii ki ormanlık bölgede ne kadar kalacaklarını bilmediklerinden endişeli bir yolculuk olmaktadır.

Bir miktar "Kak"ı unuttuklarını fark ederler. Derviş Bey kak'ları almak için geri döner Yunan Askerleri ile karşılaşır ve Yunan Askerleri'nce öldürülür. Elma, armut, erik gibi meyvelerin kurutulmuşu olan, kompostosu yapılan, kuru meyve olarak da tüketilen "Kak" Derviş Bey'imizin şehadetine sebep olmuştur.

Savaş koşullarında bir miktar "Kak" bile hayatınızı riske atma gerekçesi olabiliyor. Bir başka ders de budur sanırım.

İSMAİL HAKKI HAKSEVER: "Yunus Emre Toplumsal Barış Ödülü" sahibi imam. 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında din görevlisi olarak görevli olduğu Gölcük'te toplumsal barışa katkı sağlayan davranışı sebebiyle Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu tarafından "Yunus Emre Toplumsal Barış Ödülü" ile ödüllendirildi. Haksever'in kendi dilinden: "İnegöl İlçe Müftülüğü tarafından Gölcük-Saraylı Mezarlığına cenaze techiz, tekfin ve defin için görevlendirildik. Görevimizi yaparken bir askeri araç aynı kaderi paylaşan iki Danimarka vatandaşını getirdi. Kendi vatandaşlarımız için yaptığımız hizmetin aynısını onlara da uyguladık. Bu davranışımız övgü ve ödüle layık görülmüş" Hocamız Haksever 01.01.1950 Sinop-Durağan İlçesi Alpuğan Köyü doğumludur. İlkokulu köyünde, Kuran eğitimini özel kurslarda yapmıştır. İnegöl İmam-Hatip Ortaokul ve Lisesini dışarıdan bitirmiş olup Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Ön Lisans mezunudur. İlk görev yeri İnegöl Tokuş köyüdür. Sırasıyla Aşağıballık, Alibeyköy, Çimen Camii ve Sanayi Camii'lerinde İmam-Hatip Olarak çalıştı. 2004 yılında emekli oldu.

Kaynakça : 11.04.2016 tarihi kendisi ile görüşüldü, 29 Nisan 2000 Yıldırım Gazetesi.

RECEP HATİPOĞLU: Öğretim görevlisi, 1962 İnegöl doğumludur. Gazipaşa İlkokulu, İnegöl Ortaokulu ve 1978-79 öğrenim dönemi İnegöl Lisesi mezunudur. Lisans eğitimini Atatürk Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde 1979-83 yılları yaptı. Ayrıca UÜ İngilizce Öğretmenliği Bölümünü de ikinci lisans eğitimi olarak 1997 yılında tamamladı. Yüksek Lisansını 2000 yılında Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde bitirmiştir. 2005-2009 yılları Uludağ Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda 2014 yılında da İnegöl Meslek Yüksekokulu'nda Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu.

Kaynakça:www.uludag.edu.tr/inegol/default/akademik/i64?Hoca=Recep+HATİPOGLU