XXI. Dönem Bursa Milletvekili, İnegöl Belediye Meclis Üyesi, cemiyet adamı, diş hekimi. 1950 İnegöl doğumludur. Gazipaşa İlkokulu, İnegöl Ortaokulu mezunudur. Liseyi Bursa Erkek Lisesi'nde okudu. 1972 İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini bitirdi. 1975-99 yılları İnegöl'de serbest diş hekimliği yaptı. Dönem dönem İnegöl Demirspor Kulübü Yönetim Kurullarında görev aldı. İnegöl İmam Hatip Lisesi ve İnegöl Turgutalp Anadolu Lisesi Koruma Derneklerinde görev aldı. Sağlık Der kurucuları arasında yer aldı. 1984 yılında itibaren Refah Partisi'nde aktif siyaset yapmaya başladı. Bursa İl Yönetim Kurulu Üyeliği, İnegöl İlçe Başkanlığı ve yöneticilikleri, İnegöl Belediye Meclis Üyeliği görevlerinde bulundu. 29 Kasım 1987 Milletvekili Genel Seçimlerinde Bursa 1. Sıra, 1995 Milletvekili Genel Seçimlerinde Bursa 4. Sıradan aday gösterildi. Partisi yeterli oy alamadığı içim seçilemedi. Refah Partisinin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması sonucu Fazilet Partisine girdi. 18 Nisan 1999 seçimlerinde bu partiden milletvekili seçildi. 2001 yılında Fazilet Partisi'nin kapatılması sonucu kurulan Saadet Partisi Kurucular Kurulu'nda İnegöl'den Halil İbrahim Çamlıdere ile yer aldı. Daha sonra uzunca bir süre Saadet Partisi Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yerine getirdi. Numan Kurtulmuş ile birlikte Has Parti Kurucuları arasında vardı. Önce Genel Başkan Yardımcısı daha sonra Genel Başkan Başdanışmanlığı gibi görevlerde bulundu.

Kaynakça : https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/milletvekillerimiz-sd.bilgi?p-donrm=21&p-sicil=5759, bursa ans.c.4 s.1534

ÖYKÜ TADINDA İNEGÖL

İLK AYAKKABINI BANA YAP: Kahramanımız Metin Özçiftçi 1955 İnegöl doğumlu olup ilkokul eğitimi sonrası Merhum Fevzi Şabanlar Ustanın yanında başladığı kunduracılık mesleğini çıraklık ve kalfalık olarak da aynı ustada sürdürmüş.

Kendi başına ilk ayakkabısını yapacak seviyeye ise 1974 yılında gelmiş. O dönem İnegöl cemiyet hayatının önemli isimlerinden Mehmet Özsaraç da ustasının bir dostu olarak dönem dönem dükkanı ziyaret edermiş.

Bu ziyaretlerin birinde Mehmet Özsaraç'ın "Oğlum aklında olsun ilk ayakkabını bana yaparsın" teklifi ile karşılaşmış. Kendi başına yapacağı ilk ayakkabısını ilçede herkesin sevgi ve saygısını taşıyan ayrıca kendisinin de çok sevdiği bir kişiye yapacak olmak tabii ki mutlu etmiş Metin Ağabeyi.

Zamanı gelince, özene bezene yaptığı ayakkabıyı, amcamıza sunmuş. O dönem ayakkabı tabanına uygulanan bir teknikle ayakkabılar yürürken hışırtıya benzeyen bir ses çıkarırlarmış. Amcamız dükkan içinde dolaşarak ayakkabıyı denerken, Metin Ağabey de ayakkabıdan o sesin çıktığını da duyunca oldukça rahatlamış.

Derken amcamızın sesi duyulmuş."Çok güzel olmuş, eline sağlık, borcumuz ne kadar." Metin ağabey çekine çekine "Yedi buçuk lira amca." demiş. Amcamız gülümsemiş "Oğlum hakkını istesene" Metin ağabey sesini çıkarmamış. Amcamız teşekkür etmiş, yirmi lira da para uzatmış, ayakkabılarını almış gitmiş.

Aynı serüveni yaşamış, yani çıraklık, kalfalık, ustalık süreci içinden gelen birçok kişide benzer bir hatıra vardır. Mesleğine göre; ilk ayakkabı, ilk traş, ilk elbise, ilk yorgan gibi. Bu gibi örnekler kuşaklar arası, sosyal sınıflar arası birçok güzel mesajı da içinde barındırmaktadır.

Kendi adına iş yapmaya başlayacak bir kişinin özgüven kazanmasından tutun da, ayakkabıyı yaptıran yaşça büyük, tanınmış bir kişinin kendi sosyal çevresinde "Ayağımdaki ayakkabıyı Metin kardeşimiz yaptı, güzel de yapmış" şeklindeki bir sözcüğün bir başka kişi tarafından yeni bir ayakkabı teklifini de getirmesi muhtemeldir.

Yıllar sonrasında bile hatırlandığında insanı o günkü gibi mutlu edecek bir davranış. Görüldüğü gibi İnegöl insanı, değerli olmayı da, değerli yapmayı da çok iyi biliyor.