Kızıldeniz'deki su altı kablolarında meydana gelen hasar nedeniyle telekomünikasyon ağlarında kesintiler yaşandı. Detaylar hakkında bilgi bulunmamakla birlikte, bu durumun birçok servis sağlayıcının internet trafiğini yeniden yönlendirmesine sebep olduğu belirtildi.

2023'ün röntgeni çekildi... Avrupa'da aşırı hava olayları yaşandı 2023'ün röntgeni çekildi... Avrupa'da aşırı hava olayları yaşandı

Hong Kong merkezli telekomünikasyon şirketi HGC Global Communications, dün yaptığı açıklamada, 4 büyük telekom ağına ait kabloların kesilmesi nedeniyle Ortadoğu genelinde iletişim ve internetin sekteye uğradığını duyurdu. Hasarın nasıl meydana geldiği ve sorumlunun kim olduğu hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

Hasar gören kablo sistemlerinden birinin sahibi olan Güney Afrika merkezli Seacom, onarımın en az bir ay boyunca başlayamayacağını belirtti. Şirket, bölgede faaliyet yürütebilmek için alınması gereken güvenlik izinlerinin onarıma başlamayı geciktirdiğini ifade etti.

Dünya çapında internet bağlantısını sağlayan kritik su altı kablolarının önemli bir bölümü, internet devleri Google, Microsoft, Amazon ve Facebook tarafından fonlanıyor. Bu tür ağlarda meydana gelen hasarlar, tıpkı 2006'daki Tayvan depremi sonrasında olduğu gibi tüm dünyada kesintilere yol açabiliyor.

Kızıldeniz'deki kabloların hasar görmesine ilişkin haberler, Yemen hükümetinden bir yetkilinin Husiler'in kabloları hedef alabileceği yönündeki uyarısından kısa bir süre sonra geldi. İran destekli Şii milis gücü Husiler, geçmişte Kızıldeniz'den geçen Batılı şirketlere ait gemileri hedef almıştı. İsrail medyası da kablolardaki hasarı Husiler'e bağladı, ancak Husi lideri Abdülmalik Husi, geçen hafta suçlamaları reddederek, "Bölgedeki ülkelere internet sağlayan kabloları hedef alma niyetinde değiliz" açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi