Turhan Şahin yazdı

OSMAN AĞA (KADIYORAN): 1900-1901 yılları İnegöl Belediye Başkanı ve Kurtuluş Savaşı dönemi İnegöl’ünün önemli şahsiyetlerindendir. Kadıyoran lakabı ailenin gücünü ifade edebilmek için kullanılmaktadır. 1920-21 yılları Yunan işgali dönemi birçok sıkıntı yaşamıştır. Evleri Yunanlılar ve eşkiyalar tarafından defalarca saldırıya uğramıştır. Bir keresinde ağır yara aldığı diz kapağından aşağısını çatışma devam ederken eşi Fatma hanım’ın yardımı ile ev ortamında kesmiştir. O şekilde 6 ay daha yaşamış sonrasında vefat etmiştir. Hikayesi 2013 yılında torunu Aysun Berker’in eşi İnegöl’lü şair-yazar  Recep Helvacı’nın “Kadıyoran O Bir İnegöl’lü” kitabında ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.  Mezarı İnegöl Kavaklaraltı Mezarlığındadır.

OLCAY, SELÇUK: Müzisyen Onno Tunç’un uçağının 14 Ocak 1996 tarihinde Yalova Armutlu Taz Dağı’na düştüğü haberini alınca kendi imkanları ile arama kurtarma faaliyetine kalkışan ve kötü hava koşulları nedeniyle donarak hayatını kaybeden iki dağcıdan biri İnegöl’ün Güneykestane Köyü kökenli Selçuk Olcay’dır. Üç gün süren arama kurtarma çalışmaları sonucunda 20 Ocak 1996 tarihinde iki gönüllü dağcının cansız bedenlerine ulaşılmış ve Selçuk Olcay 21 Ocak 1996 tarihinde İnegöl’ün Güney Kestane Köyü’ne defnedilmiştir. Ölümü tüm yurtta ve İnegöl’de büyük üzüntü yaratan Selçuk Olcay’ın dedesi Mithat Marşan İnegöl Güneykestane Köyü’nden   Adapazarına yerleşmiş ve Toprak Mahsulleri Ofisi çalışanı olarak hayatını sürdürmüştür. Selçuk; Mithat Marşan’ın kızı Ülker Hanım’ın çocuğudur. 03.07.1973 tarihi Federal Almanya doğumludur. İlk ve Orta öğretim sonrası yükseköğrenimini Kıbrıs Yakındoğu Üniversitesinde sürdürmüştür. Birlikte vefat ettiği arkadaşı Cem Emrah Çelebi ile yükseköğrenimi esnasında dağcılık ile tanışmış ve amatör olarak faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. Tatil dolayısı ile İstanbul’da bulundukları dönemde Onno Tunç’un uçağının düştüğü ve ulaşılamadığı haberini alınca böyle bir kurtarma girişiminde bulunmuşlardır. Yalova Belediyesi 2002 yılında uçak kazasının olduğu bölgeye Onno Tunç, uçağındaki arkadaşı Hasan Kanık ve kurtarma girişiminde hayatını kaybeden Selçuk Olcay ve Cem Emrah Çelebi anısına bir anıt yaptırmıştır.

OLGUN, ALİ OSMAN: Folklor araştırmacısı, öğretmen. 1965 yılı Bursa doğumludur. 1976-77 yılları Bursa Atatürk Ortaokulu’nda tanıştığı halk dansları çalışmalarını lise öğrenimi döneminde de sürdürdü. 1984 yılı Marmara Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazandı. Aynı üniversitede 1985 yılında sözleşmeli müzisyen, ritimci, 1986 yılında da halk oyunları hocası olarak çalıştı. İlk oyunları Bursa ve Artvin Yöresi Oyunlarıydı. 1991 yılına kadar Marmara Üniversitesi Halk Oyunları Grup Başkanlığı görevinde bulundu. 1993 yılında ilköğretmen olarak Milli eğitim Bakanlığına geçti. Öğretmen olduktan sonra da çalışmalarını aralıksız sürdürdü. 2002 Eylül ayında öğretmen olarak İnegöl’e atandı. İlçemizde derleme çalışmalarına başladı. İnegöl’ün 92 köyünün 80’ine gitti. İnegöl yöresine ait 5 erkek, 9 kadın oyunu ve 13 türküyü de derledi. 2008 yılı kuruluş çalışmalarından itibaren İnegöl Kent Müzesi Koordinasyon Kurulu Üyesidir. 2011 yılından itibaren İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğu mevcuttur. 2009-2014 yılları İnegöl Kent Konseyi Kültür, Tarih, Turizm, Sanat Grubu üyeliği görevinde bulunmuştur. Yaşamını ve folklor çalışmalarını ilçemizde sürdürmektedir.