Peygamberlerin yoludur bu yol. Allah kimin ne olduğunu, kimin verdiği söze ne kadar sadık kaldığını görmek ister. Eler eler. Malında azalma verir, tuttuğu elinde kalır, çocuğunda, eşinde, akrabasında sıkıntılar verir.

Sadakatini, teslimiyetini görmek ister. Ne diyordu, ne yapıyor onu bilmek diler. Bu imtihanda iman sahibi olmak, imtihandan kurtulmak değildir. Tam aksine iman sahibi olduğun için imtihana tabi tutulmak vardır. "İnsanlar sırf 'inandık' demekle; hiçbir sınavdan geçirilmeksizin bırakılıvereceklerini mi sanıyorlar? Biz onlardan önceki kuşakları sınavdan geçirdik. Bu sınav sonucunda Allah, doğru sözlüler ile yalancıları kesinlikle belirleyecektir." Ankebut suresi, 3-4

2- Arındırma Aşaması: Dertsiz zamanlarda kazanılamayanlar, imtihan anında kazanılabilir. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular ki: "Müslüman'ın başına gelen her dert, keder, üzüntü, eziyet, sıkıntı hatta (bedenine) batan bir dikenle Allah (o kulun) bir hatasını siler." "İnsanların en çok dert göreni peygamberlerdir. Sonra salihler. Sonra da derece derece insanlar; kişi dindeki durumuna göre sınanır. Eğer dindeki hali güçlü ise belası artırılır. Dini bağı zayıfsa belası da hafif olur. Kişi belalara o kadar uğrar ki sonun-da yeryüzünde günahsız biri olarak yürü-meye başlar."

3- Derece yükseltme aşaması: Sıkıntılar Allah katın-da yükselmeye vesile olur. Namazla elde edilmeyen seviyeler, mala, cana ve evlada gelen ziyanla elde edilir. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular ki: "Dünyada sıkıntı çekmeyenler, kıyamet gününde dünyada iken belalara sabredenlerin kazandıklarını gördüklerinde isteyecekler ki, keşke dünyada derilerimiz parçalanmış olsaydı da onlar gibi sevap kazanmış olsaydık!" "Allah kuluna iyilik dilediğinde, dünyada iken belasını verir. Allah kuluna iyilik dilemediğinde de, kıyamet günü cezasını vermek üzere dünyada onu rahat bırakır."

Derler ki: Firavun hayatı boyunca hiç hasta olmamış, hiçbir dert görmemiş. Bir an bile dert görmedi; ama ebedi dertte kaldı. Kötülerin yüzünden gelen belalar iyileri neden vuruyor?

Belaların Allah'ın azabı olarak gelmesine neden olan, toplumun haramları alenileştirmesi, harama karşı tepkisiz kalınmasıdır. Bu suç, henüz dünya hayatında iken toplu azabı gerektirirse, iyi ve kötü ayrımı olmadan azap gelir. Geldiğinde de herkes helak olur. Ancak dirilme anında iyiler iyi hallerine göre, kötüler de kötü hallerine göre dirilir. Böylece kimsenin hakkı zayi olmaz; adalet yerini bulur.

SOSYAL DOKU YAZILARI