26 Ağustos 1922'de başlatılan Büyük Taarruz karşısında yıkılan Yunan savunma hattı sonrasında Yunan ordu birlikleri, 1 Eylül'den itibaren geri çekilmeye başlamıştır. Çekilen Yunan ordu birliklerini süratle takip eden Türk askeri birliğine mensup "Porsuk Müfrezesi", 5 Eylül 1922 günü İnegöl'ün tren istasyonu olan Bilecik-Karaköy İstasyonu'na gelmiştir.

Geri çekilmekte olan Yunan ordu birliklerinin, Bilecik-Karaköy İstasyonu'nda akaryakıt dahil, yiyecek, içecek dahil pek çok askeri malzeme bıraktığı görülmüştür. Bunlara sür'atle el koyan "Porsuk Müfrezesi", Karaköy İstasyonu'nda fazla beklemeden ileri takip harekatını sürdürmüş; Karaköy-İnegöl hattında ilerleyerek Bahçecik- İkizce ve Sülüklü Göl köyleri istik?metinde ilerleyerek Bakras = Bakacak Tepesi'ne ulaşmıştır.

Yine 5 Eylül 1922 günü aynı saatlerde Üçüncü Kolordu'ya bağlı 1. Tümen'e bağlı askeri birlikler ile Mürettep 3. Süvari Tümeni'ne bağlı süvari birlikleri, geri çekilen Yunan ordu birliklerini süratle takip etmiş ve "Porsuk Müfrezesi"nin, Bakacak Tepe'ye ulaştıkları saatlerde onlar da Sınırbeli'nden geçerek Mezit Boğazı'na doğru ilerlemişlerdir.

Mürettep 3. Süvari Tümeni'ne bağlı süvari birlikleri, Mezit, Eskikaracakaya, Tüfekçi Konak, Rüşdiye ve Tahtaköprü istik?metinde ilerlerken bu yörede Yunan ordu birliğine mensup bir süvari alayının konuçlanmış olduğu haberi alınmıştır.

Durum, Ahi Dağı üzerinden Kurşunlu istik?me tinde takip harekatını sürdüren 1. Tümen'e bildirilmiştir. 1.Tümen Topçu Birliği, Yunan süvari birliğinin konuçlandığı yöreyi yan ateş altına alarak söz konusu Yunan süvari birliğinin dağılmasını sağlamıştır. Bunun üzerine ileri harekatını sürdüren Mürettep 3. Süvari birliğine mensup askerler, Albay Hıristos komutasında hareket eden Yunan süvari birliği ile yer yer çatışarak 5 Eylül 1922'de saat 16.00 sularında Tahtaköprü'ye gelmiştir. Aynı gün akşamüstüne yakın bir sırada Türk süvari birlikleri Tahtaköprü yöresini ele geçirmiştir. Şu kadar var ki Albay Hıristo komutasındaki Yunan süvari alayı geri çekilirken geçtiği yerlerdeki tüm köprüleri havaya uçurmuş ve bazı yerleşim yerlerini de ateşe vermiştir.

Bu nedenle bir taraftan Türk süvari birlikleri takip harekatını süratlendirirken diğer yandan da Erikli=İclaliye Köyü civarında gizlenmiş olan eli silah tutan İnegöllüler de kasaba merkezine inerek geri çekilen Yunan birliklerinin kasabayı ateşe vermelerini önlemişlerdir.

Yunan ordu birlikleri süratle geri çekilerek İnegöl'ün batısında "Kazancı Çatal Tepe Hattı"nda tutunmaya ve burada yeni bir savunma hattı oluşturmaya çalışmışlardır.

Ancak Türk ordu birlikleri, 6 Eylül 1922 günü saat 05.00 sularından itibaren ileri harekatına devam etmiştir. Üçüncü Kolordu Komutanı Şükrü Naili Paşa, Pazaryeri İlçesi-Yukarı derbend Köyü/Nazif Paşa Köyü ve Kurşunlu Beldesi güzergahını izleyerek Çitli Köyü'ne gelmiş ve 8-10 Eylül tarihlerinde de 3. Kolordu komutanı olarak İnegöl'e girmiştir.

Kazancı Çatal Tepe hattını tutan Yunan ordu birlikleri, Cerrah Ermenileri ve Yenice Rumlarının sağladığı destek ile burada bir savunma hattı oluşturmaya çalışmışlar ise de onlar kendilerini arkadan süratle takip eden Türk ordu birliklerinin baskısı karşısında söz konusu savunma hattında tutunamamışlardır.

Bursa'ya doğru sür'atle geri çekilmeye devam etmişlerdir. Şu kadar var ki Yunan ordu birliklerince tesis olunan Kazancı Çatal Tepe Savunma Hattı'nın hem kuruluşunda ve hem de sökülüp atılışında - maalesef- şehit kanı dökülmüştür.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR