İnegöl'ün eski Belediye Başkanı Osman Ağanın eşi ve bir dönemin tanıkları arasında. Peki, bu cesur kadının hayatı nasıl şekillendi?

İnegöl'de Gençlerin Yeni Mekanı: Yeni Yaşam Alanı Nöbetçi Kitaphane İnegöl'de Gençlerin Yeni Mekanı: Yeni Yaşam Alanı Nöbetçi Kitaphane

kadiyoran fatma caglayan (7)

İnegöl'ün Kurtuluş Savaşı'nda Bir Kadının Rolü

Bir Biyografik Romanın Konusu: Kadıyoran Fatma

Recep Helvacı tarafından kaleme alınan "Kadıyoran, O Bir İnegöl’lü" adlı eser, Fatma Hanım'ın hayatını ve Yunan işgalinin zorlu günlerini anlatıyor.

kadiyoran fatma caglayan (8)

Genç Yaşta Evlilik ve Savaşın Acıları

1900 yılında İnegöl'de doğan Fatma Hanım, sadece 14 yaşında evlenmiş ve genç yaşta Yunan işgalinin zorluklarıyla yüzleşmiştir.

kadiyoran fatma caglayan (1)

Belediye Tiyatrosunda Kadıyoran Fatma Çağlayan Hanımı canlandıran Sinem Aslan

Kahramanca Mücadele ve Aile Trajedisi

Silahlı saldırılar ve evlerinde yaşanan çatışmalar sırasında, eşi Osman Ağa ağır yaralanmış, Fatma Hanım ise cesurca eşinin yaralı bacağını kesmek zorunda kalmıştır.

kadiyoran fatma caglayan (6)

“Kadıyoran Fatma, İnegöl'ün tarihinde silinmez bir iz bıraktı. Onun hikayesi, birçok kadının sessiz çığlığına ses oldu.” - Recep Helvacı, Yazar

Yıllar Boyu Süren Yalnızlık ve Hüzün

Eşinin vefatının ardından bir daha evlenmeyen Fatma Hanım, 1962 yılına kadar oğlu ve daha sonra torunlarıyla yaşamını sürdürmüştür.

kadiyoran fatma caglayan (4)

Kurtuluş Bayramı ve Fatma Hanım'ın Mirası

1980'li yıllara kadar İnegöl'deki Kurtuluş Bayramı törenlerinde, Fatma Hanım'ın evinin penceresinden zaferi simgeleyen silah atışları yapılırdı, bu da onun hafızalardaki yerini pekiştirdi.

Recep Helvacı'nın 2013 yılında yayımladığı kitap, Fatma Hanım'ın hayatını detaylarıyla anlatarak gelecek nesillere aktarıyor.

kadiyoran fatma caglayan (3)

Fatma Kadıyoran (Çağlayan):

"Ben Fatma. 14 yaşımda Kadıyoran Osman Ağa ile evlendim. Osman Ağa belediye başkanı oldu. Yunan geldiğinde defalarca saldırdılar. Ve birgün evimize saldırdılar. Osman Ağa dizinden vuruldu. Yarası çok kötüydü. Bacağı kesilmeliydi. Bu görev bana düştü. Kurşunlar evimize yağarken Osman Ağa'nın bacağını dizin altından kestim..."

kadiyoran fatma caglayan (9)

Recep Helvacı Hoca kitabını imzalıyor

Kadıyoran Osman Ağa

Yunan askerleri tarafından evine kurşun yağdırılan, çıkan çatışmada önce bacağını sonrada canını feda eden Kadıyoran Osman Ağa(1900-1901 yılları arasında İnegöl Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuştur.)

kadiyoran fatma caglayan (5)

Aysun öğretmen de plaket alanlar arasındaydı....(Kadıyoran dedesinden dolayı)

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR