Malta'daki İnegöllü kahramanız İzzet'in hikayesine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Geçen haftaki yazımızda Akdeniz'de Kuzey Afrika ile Sicilya arasında kalan ve Başkenti Valletta olan bir ada ülkesinden bahsetmiştik. Bu ada ülkesi Malta idi. Ülkesinin yarınları için, vatanına, bayrağına kastedenlere karşı gözünü kırpmadan canını bu aziz ülke için feda eden İnegöllü İzzet'in Malta'da metfun olduğuna değinmiştik. Bu hafta da tarihe dokunmak ve tarihe yeni soluk getirmek adına İnegöllü İzzet için neler yapabiliriz konularına değineceğim. Evet gelin şimdi hep birlikte İnegöllü kahramanın hikayesini dinlemeye.

CİHAN UNUAK KARDEŞİMİZE TEŞEKKÜRLER

Malta'da İnegöllü bir kahramanın ortaya çıkması yine İnegöllü bir genç tarafından oldu. Malta'ya dil öğrenmeye giden Cihan UNUAK adlı gencin tesadüfen gittiği Türk Şehitliğinde İnegöllü izzet isimli mezar taşını görünce ilk başta inanamaz. Malta'da bir İnegöllü der içinden. O ilk şaşkınlığını üzerinden attıktan sonra, "İnegöllü İzzet 1917" yazan taşa dokununca içinin ürperdiğini hisseder. Gurur duygusu içini sarar ve yüreğini kavurur. Malta'da bir İnegöllü kahramanın metfun olduğunu görmek, Unuak'ı bir yandan gururlandırır bir yandan da hüzünlendirir. Şimdiye kadar bu kahramanın burada yattığını bilmemek onun yüreğini sızlatır. Ve o anda burada yatan İnegöllü kahramanın herkes tarafından bilinmesi için her şeyi yapacağını daha Malta'daki Türk Şehitliği'nde İnegöllü İzzet'in mezar taşının yanında kendi kendine söz verir. Türk Şehitliği'nde bulunan İnegöllü İzzet'in mezar taşının fotoğrafını çeken Unuak, İnegöl'e geldiğinde soluğu İnegöl Kent Müzesinde bulur. Kent Müzesi Koordinatörü Sayın Nedim Bayram ile bu fotoğrafları paylaşan Unuak'ın tarihimize göstermiş olduğu bu asil hareketini o tarihlerde Kent Müzesinde görev yaptığımdan bire bir görmek ve bu unutulmaz ana şahitlik etmenin mutluluğunu yaşamıştım.

TARİHE DOKUNMAK, TARİHE YENİ BİR SOLUK GETİRMEK

2010 tarihinde fotoğrafları bize ulaştıran Unuak, bu güzel hamlesi tarihimizi anlamak ve anlamlandırmak adına takdire şayan bir hareketti. Unuak, tarihe dokunmayı, tarihe yeni bir soluk getirme adına bir adım atmıştı. Bizlerde bu olaydan sonra hareket geçerek, İnegöllü İzzet olayını ayrıntılı olarak öğrenmek adına adeta devlet kurumları nezdinde özellikle İç İşleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Genel Kurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı nezdinde çalmadık kapı bırakmadık. En son dönemin Malta Valetta Büyükelçisi olan Refika Nihal Çevik hanımefendi ile görüşmüş ama kendisinden bu konuda fazla bir bilgi alamamıştım. Bir kaynakta Cidde Sıhhiye hademelerinden İnegöllü İzzet Efendi kaydı olsa da bu kahramanımız hakkında maalesef elle tutulur bir bilgiye ulaşamamanın hüznünü taşıdım hep içimde. İnşallah bu konuda istenilen seviyede bilgilere ulaşılır ve Malta'da metfun olan bu kahramanımıza bir nebzede olsa borcumuzu ödemiş oluruz.

EN SON DÜZENLEME DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINDAN

Malta'daki Türk Şehitliğinde son düzenleme Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yapılmıştır. Bu restorasyon çalışması ile ilgili şehitlikte bir hatıra tabela da mevcuttur.

İNEGÖLLÜ İZZET'E SAYGI NİŞANESİ GÖSTERMEMİZ GEREKMİYOR MU?

Bizim şimdi yapmamız gereken bu İnegöllü kahramanımıza bir fatiha okumak ve eğer mümkün olursa da İnegöl'ümüzü yöneten(Kaymakamımız, Belediye Başkanımız) değerli büyüklerimizden oluşan bir heyetin Malta'ya giderek ona bir saygı nişanesi olarak İnegöl'den götürülecek bir tutam toprağın mezarı başına bırakılması olacaktır düşüncesindeyim.

Azerbaycan'dan Bosna-Hersek ve Bulgaristan'a, Cezayir'den Filistin ve Irak'a, Güney Kore'den Hindistan ve Japonya'ya kadar dünyanın dört bir tarafında bulunan Türk Şehitliklerinden biri olan Malta Türk Şehitliğinde metfun olan İnegöllü İzzet'i bizlere kazandıran Cihan UNUAK kardeşimize teşekkür ederken, bu vesile ile İnegöllü İzzet başta olmak üzere bu kadim millet için canlarını hiçe sayarak şehadet mertebesine ulaşan aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize saygı, minnet ve şükranlarımı sunuyorum.