İnegöl’de faaliyet gösteren 8 eğitim sendikası, son günlerde Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’taki okullarda meydana gelen ve can kayıplarına yol açan şiddet olaylarını protesto etmek amacıyla ortak bir yürüyüş gerçekleştirdi. Bugün saat 10.00’da Eski Belediye binası önünde toplanan binlerce öğretmen, öğrenci ve vatandaş, ellerinde dövizlerle Heykel Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından meydanda toplanan kalabalık, hayatını kaybeden öğretmen ve öğrenciler için saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu.
![]() |
![]() |
8 Sendikadan Ortak Güvenlik Deklarasyonu
Yürüyüş sonrası yapılan ortak basın açıklamasında, farklı görüşlere sahip sendikaların eğitim çalışanlarının ve öğrencilerin can güvenliği söz konusu olduğunda tek vücut olduğu vurgulandı. Eğitim kurumlarının bilim ve huzur yuvası olması gerektiği belirtilen açıklamada, yaşanan son hadiselerin okullardaki güvenlik zafiyetini geri dönülemez bir noktaya taşıdığı ifade edildi. Sendika temsilcileri, okul koridorlarında korku yerine güvenin hakim olması gerektiğini kaydetti.

"Okul Güvenliği Eylem Planı" Talebi
Yetkililere yönelik hazırlanan çözüm önerilerinin sıralandığı açıklamada, ulusal ölçekte bağlayıcı bir "Okul Güvenliği Eylem Planı"nın derhal hayata geçirilmesi istendi. Talepler arasında şu maddeler öne çıktı:
-
Her okula profesyonel güvenlik görevlisi görevlendirilmesi.
-
Fiziki güvenlik altyapısı, kamera sistemleri ve giriş-çıkış kontrollerinin standart hale getirilmesi.
-
Okul rehberlik servislerinin güçlendirilerek psikolojik danışman sayısının artırılması.
-
Eğitim çalışanlarının güvenliğini sağlayacak hukuki düzenlemelerin ivedilikle yapılması.
![]() |
![]() |
Ailelere ve Topluma Çağrı
Açıklamada, güvenli eğitim ortamının sadece devletin değil; aile, okul ve toplumun ortak sorumluluğu olduğu hatırlatıldı. Ebeveynlerin, çocukların dijital içerik tüketimini denetlemeleri ve okul yönetimiyle sürekli iletişim halinde olmaları gerektiği belirtildi. Şiddeti normalleştiren unsurlara karşı topyekûn bir mücadele yürütülmesi gerektiği savunuldu.

Sürecin Takipçisi Olunacak
İnegöl’deki eğitim camiası, saldırılarda hayatını kaybeden öğretmen ve öğrenciler için taziye dileklerini ileterek, somut adımlar atılana kadar mücadelenin süreceğini bildirdi. Eğitim sendikaları, verilen sözlerin değil, icraatların takipçisi olacaklarını ve okullar tam güvenli hale gelene dek konuyu gündemde tutacaklarını ilan ederek açıklamayı sonlandırdı.









