Kurşunlu Travertenleri için büyük fırsat

Kurşunlu beldesinde, Pamukkale’yi andıran travertenlerin Türk turizmine kazandırılması amacıyla bir destek kampanyası başlatıldı. Kampanya, Kurşunlu beldesine komşu olan Hasanpaşa köyünün resmi internet sitesinde duyurulmaya başlandı. Kampanya duyurularında, İnegöl’ün tarihi ve doğal güzellikleriyle insanları büyülediği belirtiliyor.

Genc Gazete Kursunlu Traventer Pamuk Kale (1)

İnternet kampanyası ve duyurular

İnternet ortamında yapılan duyurularda, “Kurşunlu Travertenleri’nin Türk Turizmine kazandırılması için internet ortamında destek kampanyasına desteğinizi bekliyoruz” ifadesi yer alıyor. Bu duyurularda, İnegöl’ün tarihi ve doğal güzellikleriyle insanları büyülediği de vurgulanıyor.

Kurşunlu Travernetenler

Bakmaca’nın Güneyindeki Traverterler

Kurşunlu beldesine 5 km mesafede yer alan Bakmaca’nın güneyinde bulunan ve Denizli-Pamukkale’nin bir benzeri olduğu belirtilen travertenlerin, bölgeye yapay çamur banyolarının da eklenmesi halinde binlerce turist çekebileceği kaydediliyor.

İnegöl'ün Gizli Cenneti, Kurşunlu Travertenleri Keşfedilmeyi Bekliyor!

Hüseyin Oral’ın öncülüğü

Fotoğraf sanatçısı Hüseyin Oral’ın öncülük ettiği kampanya, Oral’ın 2002 yılında dile getirdiği travertenlerle ilgili düşüncelerini tekrar gündeme taşıyor.

“2002’de özel davetim üzerine, İnegöl’e gelen CNN Türk ‘Gezgin’ programında iki hafta tanıtım sayesinde İnegöl; Oylat mağarası ve kaplıcalarımızın cazibesi artarak ilçemizin tanıtımına büyük katkısı olmuştur. Bölgenin bugüne dek bilinmemesinin en büyük nedeni; yerel yöneticilerimizin konuya yeterince sıcak bakmaması ile günümüze dek atıl durumda kalmıştır.”

Oral, çeşitli cilt hastalıklarına karşı şifalı olduğu resmi olarak kanıtlanan suların, kültür varlığı özelliği taşıyan Kurşunlu travertenlerinin incelenmesi için 2005 yılında ilgili kurumların bölgeyi incelediğini, ancak henüz somut adımlar atılmadığını belirtiyor.

İnegöl'ün Gizli Cenneti, Kurşunlu Travertenleri Keşfedilmeyi Bekliyor! 2

Denizli Pamukkale’ye benzetiliyor

Oral, “Denizli’yi dünya çapında ünlü yapan Pamukkale Travertenleridir. Yüzyıllardır Anadolu insanlarına şifa dağıtan Pamukkale’nin şifalı sularının benzeri İnegöl’de Kurşunlu Beldemizde yüzyıllardır boşa akıp gitmesi, ilçemize milyonlarca YTL kayıp demektir. Bu kaybın en kısa sürede telafi edilip yurt ekonomisine kazandırılmasını sağlamalıyız” diyor.

Genç Gazete İnegöl'ün Gizli Cenneti, Kurşunlu Travertenleri Keşfedilmeyi Bekliyor

Çözüm önerileri ve yapılabilecekler

Oral, travertenlerin su debisini artırmak amacıyla 200-300 metrelik sondaj yapılması, yapay çamur banyoları kurulması ve travertenlerin çevresinin korunması için tel örgü veya kerpiç duvar örülmesi gerektiğini öneriyor. Ayrıca, travertenlerin en üst bölümünden itibaren yığma tuğlalardan havuzlar inşa edilmesi ve doğal suyla dolmasının sağlanması gerektiğini belirtiyor.

Oral, çamur banyoları için en uygun yerin mermer ocaklarının bulunduğu alan olduğunu ve burada duş kabinleri ile erkek ve bayanların ayrı kullanabileceği çamur banyo merkezi kurulmasını öneriyor. Sıcak suyun güneş enerjisi sistemleriyle ısıtılarak banyolara ve çamur banyolarına aktarılması gerektiğini vurguluyor.

Son olarak, 2006 yılı Haziran ayında bürokrasinin aşılması halinde çalışmaların hızlandırılabileceğini ve Kurşunlu Bakmaca Travertenleri’nin Türk turizmine kazandırılarak İnegöl’e yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin artırılabileceğini ifade ediyor.

Genç Gazete Kurşunlu Beldesinin Tarihi, Kurşunlu Adı Nereden Geliyor (7)

ARŞİVDEN HABER: 17 Mayıs 2006. Bu haberin üzerinden 18 yıl geçmiş. Peki geldiğimiz noktada Kurşunlu Bakmaca Travertenleri hak ettiği ilgi, yatırım ve tesisleri görebildi mi?

Kaynak: Genç Gazete arşiv