Onur Metinbaş'ın köşe yazısı.

Tabiat kanunları bir kez daha kendini hatırlattı. Doğru analiz et, bilimsel metotlarla doğru hesap ve tasarım yap, tasarımına sağdık kalarak iyi bir işçilik ile uygulamanı hayata geçir, uygulama esnasında bağımsız ve yetkin kurumlar tarafından denetlen…

Bu denklemde her zaman bir şeyler yarım ve eksik bırakılıyor.

Deprem bölgesinde yaşananları içimiz yana yana izledik. Tek tesellimiz milletimizin çok hızlı bir şekilde organize olarak maddi ve manevi bir seferberlik başlatmış ve deprem bölgesinde görevli kamu kurumlarından daha hızlı aksiyon almış olması oldu.

Bu son olsun, milletimizin başı sağ olsun, en kısa sürede tüm yaralar sarılsın, deprem bölgesindeki yurttaşlarımız sıcak yuvalarına kavuşsun.

Doğal depremlere karşı alacağımız tedbirlerin bilimsel metodolojisi belli. Ya içimizdeki toplumsal depremlere karşı ne yapacağız.

Sabit gelirlinin tamamının fakirleştiği, orta direk gibi bir kavramın kalmadığı, toplumun büyük bir bölümünün yoksulluk sınırı altında yaşamaya çalıştığı, gıda fiyatlarına yetişemedildiği, enerjinin, akaryakıtın cep yaktığı ekonomik depreme karşı yeterince tedbir alabildik mi?

Yürütme erkini elinde bulunduranların kamu gücünü sınırsızca kullandığı, kamu denetiminden uzak harcamalarla, iki yüz defa değişen ihale kanunları ile belli kesimlerin zengin edildiği, bir gün ak denilen şeye yarın kara denildiği, güven endeksinde alt sıralarda yer alan konumumuzla vicdanların adalete susadığı bir dönemde hukuksuzluk depremine karşı tedbir alabildik mi?

Niteliği önceleyeceğimiz yerde niceliği önceleyerek yüksek öğretimde ve orta öğretimde yarattığımız eğitim depremine karşı tedbir alabildik mi?

 Mafya ile siyasetin medya üzerinden hesaplaştığı, kurumların zayıflatılarak mülakat kılıfı altında liyakatsiz akrabalara, arkadaşlara, tanıdıklara alanlar açıldığı, promptersız konuşamayan, halktan kopmuş politikacıların yarattığı siyaset depremine karşı önlem alabildik mi?

Hem yer küremizdeki hem de içimizdeki depremlere karşı tedbir alacağımız bir Büyük Türkiye özlemine kavuşmak dileğiyle…

Onur METİNBAŞ

Elektrik Elektronik Mühendisi