İnsanların hareket alışkanlıklarındaki radikal değişiklik, sağlık uzmanları tarafından endişeyle karşılanıyor. Bursa Şehir Hastanesi’nde görevli Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Erkan Kaya, hareketsiz yaşamın sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini ve tarihsel hareket trendlerini detaylandırdı.

AW051880_03

Hareketsizliğin Sağlık Üzerindeki Etkileri

İnsan Vücudu Hareket İçin Tasarlanmıştır

İnsanın tarih boyunca hareketli bir yaşam sürdüğüne vurgu yapan Doç. Dr. Kaya, kas iskelet sistemi, kardiyovasküler ve solunum sistemlerinin bu hareketliliğe adapte olduğunu ifade etti.

“Yapılan çalışmalar göstermektedir ki son yüzyılda insanoğlunun hareketi yüzde 98 seviyesinden yüzde 28 seviyesine inmiştir.”

Teknoloji ve Hareketsizlik

Modern yaşamın getirdiği teknolojik kolaylıkların hareketsizliği tetiklediğini belirten Kaya, pandemi sürecinin de bu durumu körüklediğini aktardı.

“Hareketsizlik; insülin direnci, şeker hastalığı, kardiyovasküler hastalık, hatta birçok kanser türünde tek başına önemli bir risk faktörünü oluşturmakta.”

AW051880_02

Doğru Hareketle Sağlıklı Yaşam

Doç. Dr. Kaya, günlük yapılacak doğru egzersizlerle sağlıklı bir vücuda kavuşmanın mümkün olduğunu belirterek, hareketin kan dolaşımını artırdığını, metabolizmayı hızlandırdığını ve osteoporoz riskini azalttığını vurguladı.

Sağlık Bakanı Açıkladı! Bundan Sonra... Sağlık Bakanı Açıkladı! Bundan Sonra...

AW051880_04

Editör: Abdullah Argun