Rekor üstüne rekor kıran gram altın, piyasalarda yatırımcıların göz bebeği haline geldi. 1997 lira seviyesine ulaşan altın, daha da yükselecek mi? Ekonomist Hikmet Baydar, altın fiyatlarındaki bu yükselişin ardındaki sebepleri ve gelecekteki olası senaryoları değerlendirdi.

Altın Neden Yükseliyor?

Altın fiyatlarındaki artışın ardındaki temel nedenleri açıklayan Ekonomist Baydar, ons altın ve döviz kuru ilişkisine dikkat çekti.

Ons Altının Etkisi ve Döviz Kuru Dinamikleri

“Ons altın doların (XAUUSD) Cuma günü 2035 seviyelerinden başlayıp 2075'e kadar yükselerek günü 2070.93 seviyesinden kapanması gram altının yükselişindeki en önemli sebeptir.”

Baydar, ayrıca Türk Lirası'nın ABD Doları karşısındaki değer kaybının da altın fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu belirtti.

Jeopolitik Riskler ve Faiz Beklentileri

Baydar, jeopolitik risklerin ve faiz artış beklentilerinin altın fiyatları üzerindeki etkilerini de analiz etti.

“Jeopolitik riskler ve faizlerin daha fazla artmayacağına olan inancın altını yukarı yönlü destekleyen ana konular olarak karşımıza çıktığını görmekteyiz.”

Altında Yükseliş Devam Edecek mi?

Baydar, altın fiyatlarındaki yükselişin devam edip etmeyeceği konusunda tahminlerini paylaştı.

Döviz Kuru ve Yerel Seçimlerin Etkisi

Baydar, döviz kurundaki hareketliliğin ve yerel seçim sonuçlarının altın fiyatları üzerinde etkili olabileceğini ifade etti.

Parasal Sistem ve Kar Realizasyonu Riski

Bir sorunun çözülmesi halinde parasal sisteme olan güvenin artacağını ve bu durumun altında kar realizasyonu riskini artırabileceğini belirtti.

Bursa'da 44 Yıllık Tekstil Devi Çok Sayıda İşçi Alacak! Erzak ve Yakacak Yardımı, Bayram Harçlığı... Bursa'da 44 Yıllık Tekstil Devi Çok Sayıda İşçi Alacak! Erzak ve Yakacak Yardımı, Bayram Harçlığı...

Piyasalarda Beklenti Nedir?

Baydar, piyasaların genel beklentilerini ve faiz artırımlarının altın alımları üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi.

Enflasyon ve Faiz Artırımları

Piyasa analistlerinin, enflasyondaki sürpriz bir artış olmadığı sürece faiz artırımı beklenmediğini ve altın alımlarının artabileceğini öngördüğünü belirtti.

Editör: Fırat Çelik