İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından ilan edilen ateşkes, bölgedeki insani krizi derinleştiriyor. Su, gıda, ilaç ve hijyen ürünlerindeki acil ihtiyaçlar nedeniyle salgın felaketi riski artarken, Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle, durumu basın toplantısında değerlendirdi.

Gazze'de Ateşkesin ardından Salgın felaketi büyüyor

Batı Şeria'nın Ramallah semtinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Meyle, Gazze'deki salgın durumunu "felaket" derecesinde olduğunu belirtti. İsrail'in saldırılar nedeniyle evlerinden edilen sivillerin sığındığı okul, hastane gibi yerlerde salgınların hızla yayıldığını ifade etti.

Gazze'de Ateşkesin ardından Salgın felaketi büyüyor

Gazze'de su, gıda, ilaç ve hijyen ürünlerinin yetersiz olduğunu vurgulayan Meyle, bu durumun hastalıkların ve salgınların yayılmasına zemin hazırladığını söyledi. Konumlarını değiştiren insanlarda hızla bulaşıcı hastalıkların arttığını kaydeden Bakan Meyle, ishal vakalarının tüm yılların rekorunu kırdığını belirtti.

Bakan Meyle'nin verdiği bilgilere göre, Gazze'de sadece bir ay içinde 117 bin akut solunum yolu enfeksiyonu, 86 bin ishal ve dehidrasyon vakası, 26 bin uyuz ve bit, 2 bin 400'ten fazla su çiçeği vakası tespit edildi. İshal vakalarında yaşanan artışın önceki yılları geçtiği ifade edildi.

Sağlık alanındaki sorunlara da değinen Meyle, ilaç eksikliği, yetersiz yatak kapasitesi, hizmet dışı kalan hastaneler ve personel sıkıntısının yaşandığını vurguladı. Gazze'nin güneyindeki hastanelerin yüzde 216 doluluk oranına ulaştığını belirten Bakan Meyle, alt yapıda ciddi hasarlar olduğunu ifade etti.

Filistin Sağlık Bakanı, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda Gazze'den yaklaşık yüzde 80'ini kapsayan 1.8 milyon insanın yerinden edildiğini, saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 15 bin 900'ü, yaralıların ise 42 bini aştığını açıkladı. Bu kayıpların yüzde 70'inin kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirten Meyle, 7 Ekim tarihinden bu yana Gazze'de yaşanan insani felaketin boyutlarına dikkat çekti.