Sofyalı Mehmet Sadık
(1909-1914 )
Ertuğrul Milletvekili

Mehmet Sadık Bey, Son Osmanlı döneminde siyasetçi.

Mehmet Sadık Bey, Mustafa Bey'in oğludur. 1863'te Sofya'da dünyaya gelmiştir. Rüştiye mezunudur ve Hususi eğitim almıştır. Ziraat ve ticaretle uğraşmıştır. 24 Ocak 1909'da 41 oy alarak Ertuğrul mebusu seçilmiştir. İkinci, üçüncü ve dördüncü devrede de mebusluk görevini sürdürmüştür.

Ahmet Hamdi Lakşe
1.Dönem
Ertuğrul Milletvekili

Mostar’ın eski ailelerinden olan ve köklerinin Konya’ya dayandığı söylenen Lakišić Ailesine mensup Ahmet Bey, 1883 senesinde Mostar’da dünyaya gelmiştir. Ahmet Lakşe’nin babası Bosna eşrafından Mehmet Bey, annesi Gülsüm Hanım’dır. Hayriye (İlova) ve Şakir Lakşe isimli kardeşleri vardır. Avusturya Macaristan İmparatorluğu’nun Bosna Hersek’i işgal etmesi üzerine bölgede başlayan göçler, ilhak edildiği 1908 ile sonrasında da devam etmiş, Ahmet Bey ve ailesi de 1895’te İnegöl’e göç etmiştir. Sırpça bilmekte olup rüştiye eğitiminin ardından kendi çiftliklerinde tarımla uğraşmaya başlayan, ayrıca Yenişehir’deki çiftliklerinde yarış atı yetiştiriciliği de yapan Ahmet Bey’in adı Türkiye’de Merinos ırkı koyunu ilk yetiştirenler arasında da bulunmaktadır. Ahmet Bey, gönüllü olarak Balkan Savaşlarına katılmış; kardeşi Şakir Bey’le beraber 1929’da kurulan Uludağ ve Karabel Ormanları İnegöl Kereste Şirketi’nin ortaklarından birisi olmuştur. Abisi gibi siyasetle ilgilenen Şakir Bey de İnegöl CHP İlçe Başkanlığı yapmış bir isimdir. Ayrıca kendisi Birinci Köy ve Ziraat Kalkınma Kongresi Orman Komisyonu üyeliğinde bulunmuş, İnegöl Halkevi Başkanlığı’nı üstlenmiştir. Ahmet Bey’in Zemine Hanım ile evliliğinden Saadet (Bubik), Muzaffer (Cengiç/Kaleoğlu), Rauf Lakşe ile Abide (Kefeli) isimli çocukları vardır. Günümüzde İnegöl’de “Ahmet Bey” ve “Lakşe” isimli sokaklara adını veren Ahmet Lakşe’nin ailesinin 1670 tarihli Hüseyin oğlu Hacı Ahmed Bey Lakišić Vakfiyesi’ne ait arazisi ise bugün Mostar şehrinin merkezindeki Lakišića Meydanı’nı oluşturmaktadır ve gerek Lakišić (Lakşe) Ailesinin gerekse şehirdeki diğer Müslümanların defnedildiği bir konuma sahiptir. Ayrıca 1651 tarihli Lakišića Camii ve mektebi, 1651 öncesine ait Trebesin Mektebi ile Trebesin Hanı da ailenin vakıf eserleri arasındadır.

Özlük dosyasında adı “Ahmet Hamdi Dakşe” olarak yanlış yazılan Ahmet Lakşe’nin Milli Mücadele sürecinde İnegöl’de Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti içinde görev aldığı söylenmektedir. Ayrıca Meclis’in ilk milletvekillerinden olan Ahmet Lakşe, 147 sicil numarası ile TBMM’nde Birinci Dönem Ertuğrul Mebusu olarak bulunmuştur. 23 Nisan 1920’de Meclis’e katılan ve mazbatası 24 Nisan’da onaylanan Ahmet Lakşe, 27 Nisan’da Umur-u İktisadiye Komisyonu’na seçilmiştir. 2 Mayıs’ta Büyük Millet Meclisi İcra Vekillerinin Sureti İntihabına Dair Kanun’a kabul oyu verenler arasında bulunan Ahmet Bey’in Hıyanet-i Vataniye Kanunu’na eşkıyalarla ilgili bir madde ilave edilmesine yönelik sunduğu teklifi 13 Mayıs günü Adliye Encümeni’ne sevk edilmiştir. Eşkıyaların Hıyanet-i Vataniye Kanunu’na uygun olarak yargılanmaları ve asılarak idam edilmeleri suretiyle cezalandırılmalarına yönelik bu teklif, Adliye Encümeni tarafından Ceza Kanunu’nun bununla ilgili ağır cezayı kapsadığı, Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun da çıkarılma nedeninin belli olduğu gerekçeleriyle reddedilmiştir. İlgili kanunun Meclis’in meşruiyetine karşı olanlara yönelik oluşundan dolayı teklifi kabul görmeyen Ahmet Bey konuyla bağlantılı olarak Meclis’te şu açıklamayı yapmıştır:

“Efendiler, memleketimizde öteden beri şekavet devam etmektedir ve birkaç seneden beri memleketin sinesinde bir kangren şeklini almıştır. Köylerde vakti, hali olan ne bir zürra oturabiliyor, ne de ticaretle iştigal eden tüccar serbest ticaret yapabiliyor ve bu hal günden güne tevessü etmektedir. Bunun esbabı ise bu gibi eşirranın ceza görememesinden ileri gelmektedir. Balkan Harbi’nde birçok kimseler askerden firar etmiş ve şekavette bulunmuş, affolunmuştu. Harb-i Umumi’de yine birçok kimseler askere gitmeyerek veyahut firar ederek oradaki vatanı müdafaa eden kardeşlerimizin evlerini, ailelerini basarak birçok işkenceler neticesi onların birçok paralarını aldıktan sonra yine affolunmuşlardır. Bu mütarekeden sonra da yine başlayarak bu gibi şekavetlerde bulunmuş olanların bazıları istiman etmişler ve bazıları hapishaneden çıkarılmış ve yine bu şekavete devam etmişler. Bunun için rica ediyorum; bir şey kabul edilsin. Fakat Hıyanet-i Vataniye Kanunu’na zeyl olarak kabul olunmazsa Ceza Kanunu’na şiddetli bir madde konulsun. Bu şekavetin önü alınsın. Bunu böyle bir şiddetli madde olarak kabul etsinler, yahut tatbik edilsin.”

Ahmet Lakşe’nin bu konuşmadan kısa süre sonra, 24 Mayıs 1920’de bir aylığına izin alarak İnegöl’e gittiği fakat süresi dolmasına karşın Ankara’ya dönmediği görülmektedir. Ahmet Bey’in iznine dair ilk bilgi, 30 Haziran tarihinde Ertuğrul Mutasarrıflığı’na çekilen Ertuğrul Mebuslarına ilişkin telgrafa verilen yanıtta görülmektedir. Cevabi telgrafta Ertuğrul Mutasarrıfı Salih Bey, “İnegöl Mebusu” olarak belirttiği Ahmet Bey’in, Bursa Valisi Hacim Muhittin (Çarıklı) Bey tarafından verilen onay üzerine teşkilat işi ile ilgileneceğinden dolayı Ankara’ya gelemeyeceğinden ve bu konuda gösterdiği çabadan söz etmiştir. 8 Temmuz tarihli oturumda okunan ilgili telgraf gereğince Salih Bey’in kendi namına uygun gördüğü bu mazeret, Meclis tarafından kabul edilmiş ve Ahmet Bey’in izinli sayılması uygun görülmüştür. Ancak bir aylığına verilen bu iznin ardından TBMM’ye dönmeyen ve sonraki ayların Meclis tutanaklarında kimi zaman izinli olarak kayda geçen Ahmet Bey, kimi zaman da “namevcut” olarak kaydedilmiştir. Yedi ay boyunca herhangi bir başvuruda bulunmayan ve mebusluk görevini yerine getirmeyen Ahmet Bey hakkında 1920 yılının aralık ayına değin TBMM’nde hiç bulunmaması nedeniyle İnegöl Kaymakamlığı’na telgraf gönderilmiştir. 17 Aralık 1920’de gelen telgrafta Yenişehir ve İnegöl’den çekilen Yunanların bu esnada Ahmet Bey’in çiftliğindeki hayvanlarla mallarını da yağmaladığı ve konuyla ilgili bilgi almak için gittiği Bursa’dan kendisinin halen dönmediği belirtilmiştir. 25 Aralık günü gönderilen ikinci bir telgrafta da Ahmet Bey’in yine çiftliğine ait zarar ve ziyana ait hususların takibi için Bursa’da olduğu bildirilmiştir. Bunun üzerine TBMM Başkanlık Divanı, 19 Ocak 1921’de oldukça uzun bir süre ve izin almadan Meclis’ten ayrı kaldığı için ve dahası mebus olarak işgal altında bulunan Bursa’da olması sakıncalı görüldüğünden istifa etmiş sayılmasını uygun görmüştür. Bu karar doğrultusunda 20 Ocak 1921 tarihli oturumda Ahmet Bey’in milletvekilliğinden istifa etmiş sayılması Meclis tarafından kabul edilmiştir. Ahmet Bey’in milletvekilliğinin sona ermesine yönelik bir diğer bilgi, Balkan Muharebeleri esnasında beliren hastalığının nüksetmesi nedeniyle altı aylığına müsaade alarak Viyana’ya tedavi için gittiği yönünde olsa da bunun resmiyete dayalı bir kaynağı mevcut değildir. Nihayetinde Nisab-ı Müzakere Kanunu’nun ardından istifa ettiği sayıldığı için Ahmet Lakşe’nin yerine seçilen bir mebus olmamış ve Ertuğrul, milletvekili sayısı bir eksik olarak dönemi tamamlamıştır. 1920 baskılı TBMM Albümü içinde yer almayan Ahmet Lakşe’ye dair 1945’te yayımlanan albümde ise son Meclis-i Mebusan’ın üyesi olduğu ve İstanbul’dan geldiği, ikinci dönemde de yeniden milletvekili seçildiğiyle ilgili yanlış bilgiler mevcuttur. Bunun nedeni Ahmet İffet (Mercimekoğlu) Bey’le karıştırılmasıdır. Ayrıca TBMM’nin ilk ayı içindeki hareketliliğe yönelik bilgilerde 1920 yılının ağustos ayında Ertuğrul Mebusu seçilen Osmanzade Hamdi Bey’le karıştırıldığı da görülmektedir.

Ahmet Lakşe, hayatının son günlerini İngiltere’de geçirmiş; rahatsızlığı üzerine Avrupa’da tedavi görmüşse de kötürüm kalmıştır. 19 Ekim 1935 tarihinde İnegöl’de vefat eden Ahmet Lakşe, Kavaklaraltı Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Mehmet Şükrü Yaşin
2.3.4. ve 5. Dönem
Çanakkale Milletvekili

Mülkiye mezunudur. Sarışaban, Zihne, Petriç, Gevaş, Midyat ve Mudanya kaymakamlıkları, Malatya, Trablusşam, Kozan ve Mardin sancakları mutasarrıflıkları, TBMM II. Dönem Biga, III., IV. ve V. dönem Çanakkale milletvekilikleri yapmıştır. III. Dönem Divanı Riyaset idare memurluğu ve katipliği, IV. Dönem Parlamenterler Birliği Türk grubu kurucu üyeliği ve V. Dönem Dahiliye Encümeni reisliği yapmıştır.

Fransızca bilen, evli ve üç çocuk babası olan Şükrü Yaşın, 18 Ekim 1941 tarihinde ölmüştür.

Şekibe Akkavuk İnsel
5. Dönem
Bursa Milletvekili

Türkiye Büyük Millet Meclisine giren ilk kadın milletvekillerindendir. 1935 genel seçimlerinde V. dönem Bursa milletvekili olarak seçilmiştir.

1886'da İstanbul'da doğdu. II. Abdülhamit devrinde İnegöl'ün İsaören köyüne yerleşmiş bir aileye mensuptur. Babası 19. yüzyıl Osmanlı devlet adamlarından Baruthane Nazırı Necip Mehmet Paşa'nın torunu Doktor Şekip (veya Hüseyin) Bey, annesi İstanbul Alman Lisesi mezunu bir hanım olan Fatma Şefika Hanım'dır.

Gençlik dönemini İstanbul'da geçirdi. Kız Sanayi Mektebi'nin orta kısmını ve Almanca Mektebini bitirdi.

1905 yılında Mehmet Kemalettin Bey ile evlendi. Yusuf Cemil adında bir oğulları oldu. Oğlunun eğitimi için bir süre Almanya'da yaşadı. 1932 yılında eşini kaybetti. Eşinin ölümünden sonra ailesinin İsaören köyündeki çiftliğini yönetti.

Türkiye'de kadınların oy kullandıkları ilk genel seçim olan 1935 genel seçimlerinde Bursa milletvekilliği için aday oldu. Adaylık için kendisinin mi müracaat ettiği, Halk Fırkası'ndan mı teklif geldiği konusunda bilgi bulunmamaktadır. Seçimde 1051 oy aldı ve V. dönem Bursa milletvekili olarak meclise girdi. Bu mecliste yer alan 18 kadın milletvekilinden birisi idi. 8 Şubat 1935‘te mazbatasını alan Şekibe Hanım, 1 Mart 1935‘te yemin ederek Meclis toplantılarına katılmaya başladı. Mazbatası 7 Mart 1935‘te TBMM genel kurulunda onaylandı. Meclis‘te Ziraat Encümeni‘nde görev yaptı.

Milletvekilliği dönemi bittikten sonra siyaseti bıraktı; İnegöl'de çiftçilikle uğraştı. 29 Mart 1970'te öldü.

Veli Yaşin
5. Dönem
Kayseri Milletvekili

Veli Yaşın (1888, İnegöl - 22 Nisan 1938), Türk siyasetçidir.

Lise mezunudur. Çiftçilik, Çanakkale Belediye Başkanlığı ve Belediye Reisliği, TBMM V. Dönem Kayseri Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Fahri Bük
8.Dönem
Bursa Milletvekili

Fahri Bük (1897, İnegöl - 29 Aralık 1953), Türk siyasetçidir.

Yüksek Orman Mektebi ve Fransa Nancy Üniversitesi Yüksek Orman ve Su Mühendisliği Okulu mezunudur. Yüksek Orman Mektebi Tescir ve Fidancılık Öğretmenliği, Pazarcık, Sandıklı ve İnegöl Orman Fen Memurlukları, Ankara Orman Fidanlığı Amenajman Mühendisliği, Orman Umûm Müdürlüğü Şube Müdürlüğü, Mütehassıslığı ve Müdürlüğü, Müfettişliği, Orman Fen Heyeti Başkanlığı, Ziraat Vekâleti Müsteşarlığı, Türkiye Ormancılar Cemiyeti Başkanlığı ve Türkiye Ağaç Koruma Cemiyeti 2. Başkanlığı, TBMM VIII. Dönem Bursa Milletvekilliği yapmıştır. Harp Madalyası sahibidir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Abdurrahman Konuk
8. Dönem
Bursa Milletvekili

8. Dönem Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili

Doğum Yeri İnegöl Doğum tarihi 1916 Babası Şevket Annesi Hafife – İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Paris Hukuk Fakültesinde Doktora – Fransızca – Hukuk, Ziraat, Basın – İstanbul Kadıköy Kız Ortaokulu Öğretmeni, Çiftçi, Serbest Avukat, Ant Gazetesi İdare Müdürü ve Başyazarı, Çocuk Esirgeme Kurumu Üyesi – VIII. Dönem Bursa Milletvekili – Evli, 2 Çocuk. Ölüm Tarihi: 09.02.1988

Ahmet Türkel
12.13.14.15.Dönem
Bursa Milletvekili – Ticaret Bakanı

Ahmet Türkel (1922, İnegöl, Bursa, Türkiye - 30 Temmuz 2013, İstanbul) Türk siyasetçi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Fransızca bilmektedir. Tüccarlık, 1. (XII), 2. (XIII), 3. (XIV) ve 4. (XV) Dönem Bursa Milletvekilliği ile Ticaret Bakanlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babasıdır.

İnegöl'de yapılan çevre yoluna adı verilmiştir. 30 Temmuz 2013 tarihinde 91 yaşında öldü.

Saffet Ural
1966- 1975 Senaratörü
16.Dönem Bursa Milletvekili

16. Dönem Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili

Doğum Yeri İnegöl Doğum tarihi 1923 Babası Abdi Annesi Habibe – Harp Okulu, İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri Koleji ve Hava Okulu, Hava Harp Akademisi, Pilot – İngilizce, Sırp­ça, Orta düzey Fransızca, Az düzey Almanca – Askerlik – Hava Tuğ­general, 6. Tayyare Alayı Pilotu, 103 Keşif Grubu ve 8. Tayyare Alayı Pilotu, 66. Uçuş Grubu ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Subayı, 191. ve III. Filolar Komutanı, Paris SHAPE Karargâhı Program Şubesi Müdürü, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı, 9. Hava Üs Komutanı, 6. ATAF Kurmay Başkanı – Cumhuriyet Senatosu Bursa Üyesi (05.06.1966 – 12.10.1975) – V. (XVI) Dönem Bur­sa Milletvekili –Evli, 2 Çocuk. Ölüm Tarihi: 09.10.1996

Muzaffer Naci Çerezci
14.Dönem
Niğde Milletvekili

Muzaffer Naci Çerezci, (11 Mart 1924, İnegöl) — (1 Aralık 2014, İstanbul), Türk bürokrat, siyasetçi ve bankacı.

Hayatı
1941 yılında Bursa Erkek Lisesini bitirdi. 1945 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu. 1947 yılında meslek hayatına İçişleri Bakanlığında Bursa Maiyet Memuru (Kaymakam Adayı) olarak başladı. Soğukpınar Nahiye Müdürlüğü; Korkuteli Kaymakam Vekilliği, Mutki, Bor Kaymakamlığı, Niğde Vali Yardımcılığı yaptı. Girdiği sınav sonucu Türkiye Emlak Kredi Bankasına müfettiş yardımcılığına atandı ve 1958 yılında müfettiş oldu. 1961'de Vakıflar Bankası, 1963'te Yapı ve Kredi Bankası müfettişliğine getirildi. 1965 yılında Türkiye İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri oldu.

Gaziantep, Afyonkarahisar ve Sakarya valilikleri yapmıştır. TBMM 3. (XIV.) Dönem Niğde Milletvekili olarak mecliste bulunmuştur. Suat Hayri Ürgüplü'nün 1972'de onaylanmayan kabinesinde İçişleri Bakanı olarak yer almıştır. Sonraki seçimlerde aday olmayıp İstanbul'a yerleşmiştir.

Evli ve üç çocuk babasıydı.

Emin Acar
15.Dönem
Bursa Milletvekili

15. Dönem Millî Selamet Partisi Bursa Milletvekili

Doğum Yeri İnegöl Doğum tarihi 1926 Babası Süleyman Annesi Fatma – İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniğinde İhtisas – Fransızca, Almanca, İngilizce – Akliye ve Asabiye Mü­tehassısı – Maraş Merkez Hükümet Tabibi, Çardak Nahiyesi Hükümet Tabibi, Bolu Akçakoca Belediye Tabibi, Akçakoca Hükümet, Sağlık Merkezi Tabibi, Serbest Doktor, Devlet Planlama Teşkilatı Teşvik Uygulama Dairesi Sağlık ve Gıda Uzmanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygu­lama Proje Uzmanı – IV. (XV) Dönem Bursa Milletvekili – Evli, 2 Çocuk.

Halil İbrahim Karal

Danışma Meclisi Üyesi(1981-1983)

17.Dönem Ankara Milletvekili –TBMM Başkanvekili

Halil İbrahim Karal, (d. 1924 Mestanlı, Bulgaristan - ö. 21 Temmuz 2000 Ankara) Türk asker, sosyolog, siyasetçi.

1930'lu yıllarda ailesiyle İnegöl'e göç etti. 1943 yılında Harp Okulu'ndan, 1961 yılında da Güney Kaliforniya Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü'nden mezun oldu. 1943-1961 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli kademelerinde görev yaptıktan sonra emekliye ayrılan merhum Karal, 1967 yılında Kaliforniya Üniversitesi'nde Siyasal Bilimler dalında yüksek lisans ve doktora yaptı. 1968 yılından itibaren ODTÜ Sosyal Bilimler Bölümü'nde "Siyaset Sosyolojisi" ve "Siyasal Sistemler" dersleri veren Karal, Uluslararası Siyasal Bilimler Derneği'nin üyesi olarak çeşitli ülkelerde uluslararası kongrelere katıldı ve bilimsel alanda çalışmalar yaptı. ODTÜ Öğretim Üyesi iken 1981 yılında Danışma Meclisi Ankara üyeliğine seçilen Karal, 1983 yılında yapılan seçimlerde Halkçı Parti'den Ankara Milletvekili olarak Meclise girdi, TBMM Başkanvekilliği görevinde de bulundu. Evli ve iki çocuk babasıydı.

Kadri Güçlü

19.Dönem

Bursa Milletvekili

Kadri Güçlü (1941 - 4 Ağustos 2007), Türk tüccar, siyasetçi. TBMM 19. dönem Doğru Yol Partisi Bursa milletvekilliği görevinde bulunmuştur. 2 kız, 1 erkek çocuk babası olan Güçlü, 4 Ağustos 2007'de marketten eve dönerken geçirdiği kalp krizi sebebiyle öldü.

Ali Osman Sönmez

20.Dönem

Bursa Milletvekili

Ali Osman Sönmez (1926, Mestanlı, Bulgaristan - 12 Ekim 2001), Türk siyasetçi.

Bulgaristan'ın Mestanlı kasabasında 1926 yılında dünyaya gelen Ali Osman Sönmez, ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, 7 yıl Yunanistan'da kaldı. 1948 yılında Türkiye'ye gelen Ali Osman Sönmez, İnegöl ilçesine yerleşti. Tekel idaresinde bir süre memurluk yapan Sönmez, daha sonra kendi arzusu ile görevinden ayrılarak ticaret hayatına atıldı.

Ali Osman Sönmez sanayicilik, İş Adamlığı ve 25 yıl Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini sürdürerek bir rekora imza attı. 1982-84 yılları arasında iki kez TOBB yönetim kurulu üyeliği, 1986-88 ve 1992-96 yılları arasında iki kez TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı, Sönmez Holding İdare Meclisi Başkanlığı ile 20. Dönem Bursa Milletvekilliği de yapan Sönmez 1977-1993 yılları arasında aralıksız olarak ödediği kişisel gelir vergisiyle Bursa'da vergi rekortmeni oldu.

Hayır hizmetlerine de büyük önem veren Ali Osman Sönmez, Bursa'da 2 ilkokul, 1 ilköğretim okulu, 1 Anadolu fen lisesi, içinde 4 teknik lisenin bulunduğu teknik eğitim sitesi, 400 öğrenci kapasiteli 2 öğrenci yurdu yaptırarak Milli Eğitim Bakanlığı'na, 200 yataklı bir onkoloji hastanesi yaptırarak Sağlık Bakanlığı'na, bir de üniversite kampus yaptırarak Uludağ Üniversitesi'ne devretti.

Sönmez Endüstri Holding bünyesinde, iplik, dokuma, terbiye, konfeksiyon, ihracat ve ithalat, uluslararası karayolu taşımacılığı, soğuk depoculuk ve yaş sebze-meyve ihracatçılığı, özel havayolu işletmeciliği, turizm, sigortacılık, oto acentalığı, gıda, akaryakıt istasyonu işletmeciliği, gazete, radyo, televizyon, inşaat, ambalaj dallarında faaliyet gösteren 27 şirket kurdu.

3 çocuk babası olan Ali Osman Sönmez, Almanca, Bulgarca, İtalyanca, Rumca biliyordu.

Burhan Orhan 

21.Dönem

Bursa Milletvekili

Doğum Yeri İnegöl Doğum tarihi 1966 Babası Hasan Annesi Ayşe – Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi – Az düzey Almanca, Gürcüce – İnşaat Mühendisi – Serbest Mühendis, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı – XXI. Dönem Bursa Milletvekili – TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi – Bekâr, 1 Çocuk.

Ahmet Sünnetçioğlu

21.Dönem

Bursa Milletvekili

FP/Bağımsız/SP İnegöl – 1950, Hüseyin – Fatma – İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi – Orta düzey Fransızca – Diş Hekimi – Serbest Diş Hekimi, Sağlık Derneği Kurucu Üyesi, İnegöl Belediye Meclis Üyesi – XXI. Dönem Bursa Milletvekili – Evli, 2 Çocuk.

Sedat Kızılcıklı

22.ve 23.Dönem

Bursa Milletvekili

22. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili

23. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili

Doğum Yeri İnegöl Doğum tarihi 1967 Babası Hikmet Annesi Münevver – Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü – Muhasebeci – Serbest Muhasebeci, Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Basın Yayın Komisyon Üyesi, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği Delegesi, Kurtuluşspor, Karadeniz Güven Spor Kulüpleri Yöneticisi, Gençlergücü Spor Kulübü Başkanı, Bursaspor Kongre Üyesi, Süper Kanal TV ve Genç Ses FM Radyosu Program Yapımcısı, Yerel Gazeteci – XXII. Dönem Bursa Milletvekili – Evli, 2 Çocuk.

Hüseyin Şahin

24.Dönem

Bursa Milletvekili

24. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili

25. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili

26. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili

12 Ocak 1968'de İnegöl'de doğdu.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü mezunudur.

Orman ürünleri ve mobilya sektörü üzerinde ticari faaliyetlerde bulundu. İnegöl Genç İş Adamları Derneği Kurucu Üyeliği ve Dönem Başkanlığı, İnegölspor Kulüp Yöneticiliği, Bursaspor Süper Lig İdari Asbaşkanlığı ve Yöneticiliği, Türkiye Futbol Federasyonu Delegeliği görevlerini icra etti. Ayrıca İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeliği, İnegöl Ağaç İşleri ve Mobilya Organize Sanayi Bölgesi Kurucu Üyeliği, Güney Marmara Genç İş Adamları Derneği Federasyonu Kurucu Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı ile Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Birçok sivil toplum kuruluşu, dernek ve vakıfta görevler aldı. 2004?te Bursa İl Genel Meclisi Üyeliği ve İl Daimi Encümen Üyeliği görevlerinde bulundu.

24. Dönemde Bursa Milletvekili seçildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeliği, TBMM Gürcistan Dostluk Grubu Başkanlığı ve AK PARTİ Grup Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.

İyi düzeyde İngilizce bilen Şahin, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Vildan Yılmaz Gürel

27.Dönem

Bursa Milletvekili



27. Dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa Milletvekili

Bursa / İnegöl – 1976, Abdurrahman, Mahinur.

Avukat; Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.

2001 yılından itibaren İnegöl'de serbest avukatlık ve hukuki danışmanlık yaptı. Bursa ve İnegöl'de çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına hukuki danışmanlık hizmeti verdi. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Uzlaştırmacı eğitimini tamamlayarak, Adalet Bakanlığı Alternatif Çözümler Daire Başkanlığınca Uzlaştırmacı unvanı aldı. 2002 yılında AK PARTİ İnegöl Teşkilatı Kurucu Kadın Kolları Üyeliği ile siyasi hayatı başladı. 2003 – 2011 tarihleri arasında İlçe Yönetim Kurulu Seçim İşleri Başkanlığını yürüttü. MÜSİAD, Umuteli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve İnegöl Karate İhtisası Spor Kulübünde yönetici olarak görev yaptı.

Gürel, evli ve 3 çocuk annesidir.

Ayhan Salman

28.Dönem

Bursa Milletvekili



Ayhan Salman (d. 1969, Bursa), Türk iş insanı, siyasetçi. 28. dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Bursa milletvekilidir.

1969 yılında Bursa'da doğdu. Ortaöğrenimini İnegöl İmam Hatip Lisesi'nde, yükseköğrenimini Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü'nde tamamladı.

1988'de Bursa'da boya ticareti alanında faaliyet gösteren aile işletmesini devraldı. 1995'te kendi boya şirketini kurdu. 1999'da gıda ve perakende sektörüne girdi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, MÜSİAD Bursa Şubesi, İnegöl Bosna Hersek Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Perakendeciler Derneği (Per-der) gibi farklı sivil toplum kuruluşlarında çeşitli görevlerde bulundu.

AK Parti İnegöl İlçe Başkanlığında 2005-2012 yıllarında ilçe başkan yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra 2012-2015 yıllarında AK Parti Bursa İl yönetiminde görev aldı.

Haziran 2015 genel seçimlerinde AK Parti'den Bursa milletvekili aday adayı oldu.

Ağustos 2017'de Ak Parti Bursa il başkanının istifasının ardından il başkanı olarak atandı. Şubat 2018'deki kongrede delegelerin oyu ile Ak Parti Bursa il başkanı olarak seçildi ve Şubat 2021'deki genel kurula kadar bu görevi sürdürdü.

2023 genel seçimlerinde Bursa 2. bölge 2. sıradan Ak Parti milletvekili adayı oldu. 28. dönem TBMM'ye seçildi. Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve Milli Savunma Komisyonu'nda görev aldı.

Mehmet Atmaca

28. Dönem

Bursa Milletvekili



Mehmet Atmaca (d. 1966 Çaykara, Trabzon) Türk inşaat yüksek mühendisi, siyasetçi ve 28. Dönem Saadet Partisi Bursa milletvekili.

1966'da Trabzon'un Çaykara ilçesinde doğdu. Ortaokulu Bursa'ın İnegöl ilçesinde tamamladı. Lisans ve lisansüstü eğitimini Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde İnşaat Mühendisliği Bölümünde aldı. Mehmet Atmaca evlidir ve dört çocuğu vardır.

Saadet Partisi’nde siyasi faaliyetlerde bulunan Mehmet Atmaca 19 Aralık 2021'de Saadet Partisi 8. Olağan Bursa İl Kongresinde Bursa il başkanı oldu. Günümüzde Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve 28. Dönem Bursa milletvekilidir.

Hasan Toktaş

28. Dönem

Bursa Milletvekili



Hasan Toktaş (d. 1971, Trabzon), mühendis ve siyasetçi.

TBMM 28. dönem İYİ Parti Bursa milletvekilidir. İYİ Parti Kurucular Kurulu ve Genel İdare Kurulu üyesidir.

1971 yılında Trabzon'da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Ankara'da, yükseköğrenimini İstanbul'da Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü'nde tamamladı. 3 yıl boyunca kamu kurumlarında mühendislik görevinde bulundu.

Çalışma hayatını Bursa'nın Gemlik ilçesinde kendi Harita ve Kadastro Mühendislik Bürosu'nda sürdürdü.

Siyasi hayatına Milliyetçi Hareket Partisi'nde (MHP) başladı. 1999-2007 yılları arasında MHP İnegöl İlçe Başkanlığı, 2007-2010 yılları arasında Bursa İl Başkan Yardımcılığı, 2012-2015 yılları arasında ise Bursa İl Başkanlığı yaptı. 2007, 2011, 2015 genel seçimlerine MHP Bursa milletvekili adayı olarak katıldı.

2017'de İYİ Parti Kurucular Kurulunda yer aldı. 2020'de İYİ Parti Genel İdare Kuruluna seçildi. 2023 genel seçimlerinde İYİ Parti Bursa 2. bölge milletvekili adayı oldu. 28. dönem TBMM'ye Bursa milletvekili olarak girdi; Çevre Komisyonu'nda görev aldı. 3 Mart 2024 tarihinden itibaren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcılığı yapmaktadır.