Peki onun bu eşsiz yaşam hikayesi nasıl şekillendi? Hangi dönemeçlerde hangi zorlukları aştı? İşte detaylar...

İnegöl'den Başlayan Eğitim Serüveni

Fahri Bük, 1313-1897 yılında İnegöl'de dünyaya geldi. İlk ve rüştiye tahsilini burada tamamlayarak, lise eğitimi için Bursa'ya geçti. Eğitimini tamamlamak üzere olduğu bir dönemde tarihin akışını değiştiren olaylara doğrudan tanıklık etti.

İnegöl'de Heykel Önünde Çadır Eylemi! İnegöl'de Heykel Önünde Çadır Eylemi!

FAHRİ BUK (2)

Çanakkale Cephesi ve Madalya

1915'te Yüksek Orman Mektebi son sınıftayken, Birinci Dünya Savaşı'nın tüm şiddetiyle sürdüğü bir dönemde, Çanakkale'de yedek subay olarak göreve başladı. 1918 yılına kadar muhtelif cephelerde savaştı ve cesaretini simgeleyen bir madalya ile ödüllendirildi.

1918'de İngilizlere esir düştü. 2 yıl Mısır'da esarette kaldıktan sonra 1921 yılında Yüksek Orman Mektebinden mezun oldu.

FAHRİ BUK (1)

Uluslararası Eğitim ve Tecrübe

1924-1925 yılları İnegöl Fen Memurluğu görevinde iken Avrupa'ya gönderildi. Fransa Nancy Yüksek Orman ve Su Mühendisliği Okulu'ndan diploma aldı ve Almanya Münih'te bir yıl stajını tamamladı.

Orman Bakanlığı ve Milletvekilliği

1928'de Türkiye'ye dönüş yaptıktan sonra Orman Bakanlığında müfettiş ve mütehassıs olarak çalışmalarına devam etti. 1937'de asaleten Orman Umum Müdürü oldu. 1946 yılında CHP Listesinden Bursa Milletvekili olarak seçildi.

Ölümü ve Mirası

1946-50 yıllarında Bursa Milletvekili olarak görev yapan Fahri Bük, 29 Aralık 1953 tarihinde vefat etti. Ancak onun adı, çeşitli cemiyetlerdeki aktif rolleri ve kitap çevirisiyle tarihe kazındı.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR