Emlak vergisinde tepki çeken artışlara karşı hükümet harekete geçti. Yeni Torba Yasa Teklifi kapsamında, 2026 yılında uygulanacak emlak vergisi artışlarına yüzde 50 üst sınır getirilmesi planlanıyor. Böylece bazı bölgelerde 6-10 kata kadar çıkan rayiç bedel artışlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yüzde 50’lik tavan düzenlemesi geliyor
Ekonomim yazarı Abdullah Tolu’nun aktardığı bilgilere göre, 2025 yılı için belirlenen arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin yüzde 50 fazlası, 2026’da uygulanacak en yüksek sınır olacak. Bu düzenleme, emlak vergisi dışında taşınmaz kültür varlıklarını koruma katkı payı, tapu harcı, emsal kira bedeli, değer artış kazancı ve veraset-intikal vergisi gibi kalemleri de doğrudan etkileyecek.
| Düzenleme Alanı | Yeni Uygulama |
|---|---|
| Emlak Vergisi | Yüzde 50 artış sınırı |
| Tapu Harcı | Yüzde 50 sınırına bağlı olarak güncellenecek |
| Değerli Konut Vergisi | Yeni rayiç sınırı esas alınacak |
| Katkı Payı (Taşınmaz Kültür Varlıkları) | Emlak vergisiyle paralel hesaplanacak |
Vatandaş tepkisi sonrası adım geldi
Haziran sonunda belirlenen ve Temmuz ayında muhtarlıklarda askıya çıkan rayiç bedellerde bazı bölgelerde 6-7 kat, bazı yerlerde 10 kat artış yaşanmış, bu durum vatandaşların büyük tepkisine yol açmıştı. Çok sayıda kişi idare mahkemelerine iptal davası açarken, dava süresi 8 Eylül’de dolmuştu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 11 Eylül’de yaptığı açıklamada, “Vatandaşın şikayetlerine duyarsız kalamayız. Fahiş artışlar ve bölgeler arası farklılıklar görüyoruz. Bu konuda yasal düzenleme yapılacak” demişti. Yılmaz, “Hem yerel yönetimlerin gelirini koruyacak hem de vatandaşa haksız yük getirmeyecek bir denge kurulacak” ifadelerini kullanmıştı.
AK Parti’den ekim ayında Meclis adımı
AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Demir de, ekim ayında emlak vergisi düzenlemesinin TBMM’ye getirileceğini açıkladı. Demir, “Gerçek piyasa koşullarını yansıtmayan rayiç artışlarıyla vatandaşın sıkıntıya düşmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu konuda doğrudan talimat verdiği belirtildi.



