SGK, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur sigortalılarına yönelik bir dizi kolaylık sağlayarak, 4.500 prim günü yani yaklaşık 12,5 yıl sürekli çalışma koşulu ile emeklilik imkanı sunuyor. 

Yeni kısmi emeklilik sistemi, emeklilik için gerekli olan yaş sınırına ulaşmanın önemini koruyor. Bu sistemle, kadınlar için 58, erkekler için ise 60 yaşında emeklilik mümkün hale geliyor. Emeklilik için gereken prim gün sayısını tamamlayamayan bireylere, belirlenen yaşa ulaştıklarında emeklilik hakkı tanınıyor. 

Lokanta ve kafelerde KDV değişikliği resmi gazetede Lokanta ve kafelerde KDV değişikliği resmi gazetede

Prim günü ve yaş şartlarını karşılayamayan bireyler için SGK, bir başka kolaylık olarak ödenen primlerin işveren payı hariç toplu olarak geri alınabilmesi imkanını sunuyor. 

Kısmi emeklilik sistemiyle emekli olan bireylerin maaşları, SGK tarafından belirlenen kriterlere göre hesaplanıyor. İlk emekli maaşı genellikle en az 10.000 TL olarak belirlenirken, bu miktar bireyin ödediği prim miktarına bağlı olarak artış gösterebiliyor. Eğer hesaplanan maaş 10.000 TL’nin altında kalırsa, Hazine tarafından maaş tamamlanma garantisi sunuluyor.

Editör: Umut Gökdaş