Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yaklaşan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik faiz beklentileri belirlendi. AA Finans'ın gerçekleştirdiği beklenti anketine göre, ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu faizlerde sert bir artış tahmin ediyor.

Beklenti Anketinin Sonuçları

AA Finans'ın organize ettiği ve 19 ekonomistin katılımıyla gerçekleşen anket, ekonomistlerin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında (politika faizi) 500 baz puanlık bir artış beklentisi olduğunu ortaya koydu. Ekonomistlerin medyan beklentisi politika faizinin yüzde 35,00'e çıkacağı yönünde.

Mikro İhracat Nedir? Küçük Adımlarla Küresel Pazarlara Açılın! Mikro İhracat Nedir? Küçük Adımlarla Küresel Pazarlara Açılın!

Farklı Tahminler Arasındaki Denklem

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin faiz beklentileri yüzde 32,50 ile yüzde 35,00 arasında değişiklik gösteriyor. Bu, 250 ila 500 baz puanlık bir artışın beklendiği anlamına geliyor.

Yıl Sonu Tahminleri

Anketin bir diğer dikkat çeken sonucu da ekonomistlerin yıl sonu politika faizi tahminleri oldu. Bu tahminlerin medyanı, faiz oranlarının yıl sonunda yüzde 40,00'a ulaşacağı yönünde.

Geçmişteki Faiz Kararları

Hatırlatma olarak, geçen ay yapılan PPK toplantısında politika faizi yüzde 25,00'den yüzde 30,00'a 500 baz puan artırılmıştı. Bu, ekonomistlerin yeni tahminlerini de etkileyen bir faktör olabilir.