Japonya’nın yenilikçi mühendislerinden Ryo tarafından anime karakterlerinden esinlenerek üretilen "ARCHAX" robotu, afetlerde arama kurtarma ve yardım çalışmaları ile uzay araştırmalarında kullanılmak üzere tasarlandı. Tokyo’daki "Mobility Show" (JMS) etkinliğinde göz dolduran robot, 4,5 metre yüksekliği ve 3,5 ton ağırlığıyla dikkat çekiyor.

Tokyo Mobility Show'da Göz Kamaştıran ARCHAX

Anime Karakterlerinden İlham Alınarak Üretildi

Fuarda dikkatleri üzerine çeken ARCHAX, 4 tekerleği ve "Gundam" isimli anime karakterinden ilham alınan tasarımı ile öne çıkıyor. "Robot" ve "araç" modlarına sahip olan bu dev yapıt, dış kısma asılı kameralar ve kokpit monitörleri sayesinde pilota olağanüstü bir deneyim sunuyor.

Google Devrimsel Yapay Zekâ Özelliğini Sonunda Ekledi! Google Devrimsel Yapay Zekâ Özelliğini Sonunda Ekledi!

robot teknoloji (2)

Kullanışlılık ve Teknolojik Donanım Bir Arada

Çelik ve demir çerçeveli robot, pilotun robotun karın bölgesindeki merdivenden tırmanarak göğsündeki kokpite girmesiyle kullanılıyor. Kabindeki dokuz kameralı sistem, pilotun dış dünyayı takip etmesini ve robotu etkili bir şekilde kontrol etmesini sağlıyor.

“Öyle bir robot yapmak istedim ki mesela binersiniz, enkazı kaldırıp tuttuğunda sanki siz onu tutuyormuşsunuz gibi; soğuksa soğukluk, sıcaksa sıcaklığı pilotun eline hissettirebilecek bir robot.” - Yoşida

robot teknoloji (1)

Afetlerde ve Uzayda Kullanım Potansiyeli

ARCHAX, geliştiricisi Yoşida’nın da belirttiği gibi, afet bölgesi ve inşaat yıkım sahaları dahil birçok alanda kullanılabilecek yeteneklere sahip. Yoşida, robotun bir gün afet yardım çalışmaları veya uzay endüstrisinde kullanılmasını hedefliyor.

Fuarın Başkanı Toyoda Akio, "Dünyaya, geleceğe dair bir mesaj göndermek istiyoruz." açıklamasıyla JMS'nin vizyonunu ortaya koyuyor. ARCHAX'ın üretim sayısı şu anda beş adetle sınırlı olup, fiyatının 3 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Fuarın son ziyaret günü 5 Kasım olarak belirlenmiş olup, Japonya'nın yenilikçi adımlarına tanıklık etmek isteyen 1 milyon ziyaretçi bekleniyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR