Altmışlı yıllar, İnegöllü bir pazarcı, pazarlarda satabileceği umuduyla bir miktar deniz süngeri satın aldı.

Beklediği gibi olmadı, süngerler istediği gibi satılmıyordu. O ürünün satılabileceğini düşündüğü ilçedeki bir esnafa aldığı fiyata hepsini vermeyi teklif etti.

Süngerler az sayılmazdı, esnafımız pek ilgilenmedi. Sonrasında esnafımıza deniz süngeri soranlar da olmaya başladı.

Pazarcı ile karşılaştıklarında "Süngerleri getir istersen soranlar olmaya başladı" dedi. Süngerleri çarşı esnafımız satın aldı.

Bir süre sonra sünger soranların ayağı yine kesildi. Çarşı esnafımız meseleyi anladı, ara dönemdeki sünger soranları pazarcı yollamıştı.

İZ BIRAKAN İNEGÖLLÜLER

GÜNGÖR SABRİ GÜNAYDIN: İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı, 26.01.1957 tarihi Rize Derepazarı İlçesi Çukurlu Köyü doğumludur. Öğretmen baba Zikrullah Günaydın'ın tayini dolayısı ile 1966 yılında İnegöl'e yerleştiler. Beşinci sınıfını okuduğu Kaşıkçıoğlu İlkokulu ve 1973-74 öğrenim dönemi İnegöl Lisesi mezunudur. Yükseköğrenimini Bursa İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nde yaptı. 1986 yılından itibaren İnegöl Belediyesi çalışanıdır. İlk görevi İnegöl Belediyesi Personel Şefliğidir. Mart 1987 tarihinde Hesap İşleri Müdürü oldu. 2004 yılında Belediye Başkan Yardımcısı olsa da Hesap İşleri Müdürlüğü de ukdesinde kaldı. Cemiyet hayatında İnegöl Memurlar Derneği bünyesinde çoğunluğu başkanlık olmak üzere 1987-94 yılları başkanlık ve yöneticilik yaptı.

Kaynakça : 29.03.2017 tarihinde kendisi ile görüşüldü.

MİKAİL GÜNDÜZ

Şair, esnaf 03 Mart 1943 tarihi Ardahan-Posof Arılı Köyü'nde doğdu. Köyü'ndeki ilkokul eğitimi sonrası köyünde ve komşu köylerde seyyar satıcılık yaparak hayatını sürdürdü. Evlilik ile birlikte 1966-67 yılları Sarıkamış'a yerleşti. Bakkallık ve beraberinde Almanya'da çalışan kardeşinin hediyesi fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekmeye ve bakkal dükkanının bir kısmını ayırarak fotoğrafçılık yapmaya başladı. 1968-93 yılları hayatını bu şekilde sürdürdü. 1993 yılında İnegöl'e yerleşti bakkallık yaptı. Her zaman şiir ile iç içe idi. Ozan kültüründen geliyordu. Şiirlerinin bir kısmını "Hayatın Kalbi" adlı şiir kitabında yayınladı.

Kitap : Hayatın Kalbi (2006-şiir)

Kaynakça : 18.04.2017 tarihi oğlu Ahmet Muhammet Gündüz ile görüşüldü.