İnsanın hayatını sürdürebilmesi için ortalama 50’ye yakın besin çeşidine ihtiyacı vardır. Büyümek, sağlıklı bir şekilde uzun süre yaşamak için bu besin ögelerinin her birinden bireysel ihtiyacı dikkate alınarak her gün belirli bir miktar alınması gerekmektedir. Bu besin ögelerinin herhangi biri alınmadığı takdirde, gereğinden az veya çok alınmasıyla, büyüme ve gelişim engellenebilir hatta sağlık bozulabilir.

Eğer dengeli ve aynı zamanda sağlıklı beslenirsek vücudumuz da sağlıklı olur. Dış görünüşümüz gibi iç organlarımız da olumlu etkilenir. Dengeli ve sağlıklı beslenilmediğinde vücudun her bir parçası olumsuz etkilenir. İnsanlar dengeli ve sağlıklı beslenme konusunda eskisine göre daha bilinçli davranmaya başladı. Bu konuda doğru hareket etmek isteyen kişiler, birçok konuda dikkatli olmalıdır.

Dengeli ve Sağlıklı Nasıl Beslenilir?

Örnek vermek gerekirse; alınan besinlerin içeriklerini ve oranlarının fizyolojik olmasına dikkat edilmeli besinlerden alınan enerji miktarına, protein ve karbonhidrat oranlarına, yağ miktarına, şeker tatlı alım oranına ve su, sıvı miktarına dikkat edilmelidir. Ek olarak, düzenli egzersiz yapılması, öğünlerin sık ve az olarak yenilmesi dengeli ve sağlıklı beslenmede önemli bir faktördür. Dengeli ve sağlıklı beslenmek için birçok yöntem vardır. Hiçbir öğünü atlamamalısınız ve öğününüzün çeşitli olması önemlidir. Özellikle kahvaltı birçok birey tarafından atlanılmaktadır.

Kahvaltı sağlıklı beslenmede en önemli öğündür. Kesinlikle atlanılmamalıdır. Öğle ve akşam öğünü de kahvaltı gibi önemlidir. Atlanılmaması tavsiye edilir. Bu öğünlerde çok ağır yiyecekler yenilmemesi tavsiye edilir. Kuru baklagiller ve lifli gıdalar önerilir. Ayrıca bu öğünlerde sebze ve meyveye ağırlık verilmelidir. Yağ tüketimine dikkat edilmeli ve abur cubura sınırlama getirilmelidir.

Dengeli Beslenme

Günde en az 2 litre su içilmelidir. Alkol ürünlerini almamaya özen gösterilmelidir. Bunların yanında egzersiz düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Bunların hepsine kişisel bilgilerle yetişilemeyebilir. Bu gibi durumlarda kişinin yaşam standartları ve diğer özellikleri dikkate alınarak beslenme programını bir diyetisyen ile birlikte hareket etmesi tavsiye edilir.

Dengeli ve sağlıklı beslenmede, alınan besin miktarı bu gibi bilgilerin yanında bireyin yaşı, cinsiyeti, mesleği, kilosu, hastalıkları gibi durumlarda ele alınmalıdır. Değişen durumlara göre alınacak besinlerin oranları değişmektedir. Aslında bu sebeplerden ötürü herkesin diyetisyene ihtiyacı vardır. Kısaca sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenme temeli oluşturmaktadır. Yazıda geçen uyarılara düzenli bir şekilde dikkat edilerek, sağlıklı ve dengeli beslenmeye sahip olunabilir.

Editör: Fırat Çelik