Çorum'da çiftçilik yapan 58 yaşındaki Mustafa Ertuğrul, şeker pancarı üreticilerinin zarar ettiğine yönelik açıklamalara sosyal medyada yayımladığı videoyla karşılık verdi. Yaklaşık 500 dönüm arazide tarımsal üretim yaptığını belirten Ertuğrul, bu yıl pancar veriminin yüksek olduğunu ve dönüm başına 10 bin ile 25 bin lira arasında kâr elde ettiklerini ileri sürdü.

Çocukluğundan beri çiftçilikle uğraştığını anlatan Ertuğrul, şeker pancarı yetiştiriciliğinde maliyetlerin karşılanabildiğini savundu. Bazı üreticilerin zarar ettiklerine yönelik açıklamalarına katılmadığını söyleyen çiftçinin videosu sosyal medyada gündem oldu.

Çorumlu Çiftçiden Şeker Pancarı Üreticilerine Tepki: %22Dönümde 25 Bin Liraya Kadar Kâr Ediyoruz%22Aw821037 02

"Dönümde 10 bin ila 25 bin lira arasında kâr kalıyor"

Çorum'da yaklaşık 500 dönüm arazide arpa, buğday, ayçiçeği, mısır, şeker pancarı ve soğan yetiştirdiğini belirten Mustafa Ertuğrul, bu yıl 110 dönüme kadar alanda pancar ekimi yaptığını söyledi.

Şeker pancarında verimin yüksek olduğunu ifade eden Ertuğrul, bir dönümden 6 ila 15 ton arasında ürün alınabildiğini öne sürdü.

Ertuğrul, üretim maliyetlerine ilişkin hesabını şu sözlerle anlattı:

"6 ton pancar aldıysan 4 tonu masrafa gider, 2 tonu sana kalır. 10 ton pancar aldıysan 4 tonu masrafa gider, 6 tonu sana kalır. 15 ton aldıysan bunu yukarı doğru hesapla."

Bir dönümden 7 tonun üzerinde ürün alınmasının yüksek kâr bıraktığını savunan çiftçi, "Dönümünde 10 bin lira ila 25 bin lira arasında bize kâr kalıyor." dedi.

Ertuğrul'un açıkladığı verim ve kazanç rakamları, kendi üretim deneyimine ilişkin beyanlarına dayanıyor.

Şeker pancarı üretiminde zarar iddialarına tepki gösterdi

Sosyal medyada bazı çiftçilerin pancar üretiminden kazanç sağlayamadıklarını belirttiğini anlatan Ertuğrul, bu açıklamalara katılmadığını ifade etti.

Çocukluğunda babasına yardım ederek çiftçiliğe başladığını belirten üretici, bu yıl yetiştirdiği ürünlerin veriminden memnun olduğunu söyledi.

Ertuğrul, pancar üreticilerine yönelik eleştirisinde, "Ben çiftçi olarak 'para kazanmıyorum' demekten haya ederim. Kazanıyorum kardeşim, niye kazanmayayım?" ifadelerini kullandı.

Bazı üreticilerin sosyal medyada maliyetleri anlatırken kazançlarını olduğundan düşük gösterdiklerini öne süren Ertuğrul, çiftçilerin verim ve gider hesaplarını doğru yapması gerektiğini savundu.

"Şeker pancarının kilosu 3 lira 75 kuruş"

Şeker pancarının kilogram fiyatının 3 lira 75 kuruş olduğunu belirten Mustafa Ertuğrul, ürün fiyatlarının değerlendirilmesinde tüketicilerin de dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Tarım ürünlerinin fiyatları ile marketlerdeki satış fiyatları arasında bağlantı bulunduğunu dile getiren çiftçi, pancar fiyatının yükselmesinin şeker fiyatlarına da yansıyabileceğini ifade etti.

Ertuğrul, "Şimdi bunun kilosu 10 lira olsa şekeri sen kaç liraya marketten alırsın, 100 liraya değil mi? Tüketiciyi de düşünmemiz gerekiyor." dedi.

Yaklaşık 8 kilogram şeker pancarından 1 kilogram şeker elde edildiğini belirten üretici, tarımsal üretimin yalnızca çiftçi açısından değil, tüketiciler açısından da değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Çorumlu Çiftçiden Şeker Pancarı Üreticilerine Tepki: %22Dönümde 25 Bin Liraya Kadar Kâr Ediyoruz%22Aw821037 05

Soğan üretiminden de örnek verdi

Şeker pancarının yanı sıra farklı tarım ürünleri yetiştirdiğini anlatan Mustafa Ertuğrul, çiftçilerin alternatif ürünleri değerlendirebileceğini belirtti.

Soğan üretimindeki kazanç hesabına da değinen Ertuğrul, bir dönümden 5 ton ürün elde edilmesi ve kilogram fiyatının 20 lira olması durumunda 100 bin liralık gelir sağlanabileceğini söyledi.

Ertuğrul, bu üretim için 40 bin lira gider hesaplandığında dönüm başına 60 bin lira kâr kalabileceğini ileri sürdü.

Açıklanan tutarlar, Ertuğrul'un verdiği örnek hesaplamalara dayanıyor.

Çiftçilerin ekonomik durumunu değerlendirdi

Çiftçilerin geçmiş yıllara göre daha fazla tarım aracı ve ekipmana sahip olduklarını savunan Ertuğrul, yaklaşık 20-25 yıl önceki koşullarla bugünkü imkânları karşılaştırdı.

Bazı üreticilerin birden fazla traktöre ve araca sahip olduğunu belirten çiftçi, tarım sektöründeki ekonomik sıkıntıların değerlendirilmesinde üreticilerin harcama alışkanlıklarının da dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Ertuğrul, çiftçilerin mevcut imkânlarını doğru değerlendirmesi gerektiğini savunurken hükümete yönelik eleştirilere katılmadığını da dile getirdi.

"Para kazanmasam bile üretmeye devam edeceğim"

Mustafa Ertuğrul, kazanç elde edemediği dönemlerde de çiftçilik yapmayı sürdüreceğini belirtti.

Tarımsal üretimin toplumun ihtiyaçlarının karşılanması açısından önemli olduğunu ifade eden Ertuğrul, üreticilerin faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini söyledi.

Ertuğrul, "Ben her zaman için para kazanmasam bile üreteceğim. İster kâr edeyim, isterse zarar edeyim, ekeceğim." dedi.

Çiftçiliği sürdürme konusundaki kararlılığını dile getiren Ertuğrul, "Bizler üreteceğiz ki sizler de alın. Biz üretmesek Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları zora düşmeyecek mi?" ifadelerini kullandı.

Çorumlu çiftçinin şeker pancarı verimi, üretim maliyetleri ve çiftçilerin kazancına ilişkin açıklamaları sosyal medyada tartışma konusu oldu.

Kaynak: İHA