CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, tatilin artık milyonlarca vatandaş için erişilemez hale geldiğini belirterek, “Ortalama gelirle geçinmeye çalışan 3 kişilik bir ailenin 1 haftalık tatilinin faturası, 4 asgari ücretten fazla” dedi. Atalar, bu durumu “halktan koparan bir ekonomik düzenin göstergesi” olarak tanımladı.
CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Atalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2025 yılı için rekor gelir ve turist hedeflediğini hatırlatarak sahadaki gerçekliğin bu hedeflerle örtüşmediğini vurguladı. Atalar, “Oteller dolmuyor, rezervasyonlar düşük. İşletmeler artan maliyetler ve baskılanan döviz kuru nedeniyle zarar ediyor. Turizm gelirleri düşerken, yurttaşların tatil yapma hakkı ellerinden alınıyor” ifadelerini kullandı.
Antalya’da Turist Sayısında Düşüş
2025’in ilk dört ayında Antalya’ya gelen yabancı turist sayısında ciddi bir azalma yaşandığını belirten Atalar, “Almanya, Rusya, İran ve İngiltere gibi ana pazarlarda gerileme var. Bu sistematik düşüş yalnızca takvimle açıklanamaz” dedi.
Vergi Tahsilatı ve Şeffaflık Sorunu
Atalar, otellerden alınması gereken 2,37 milyar TL’lik konaklama vergisinin sadece yüzde 68’inin tahsil edilebildiğini söyleyerek, “Aynı dönemde Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na 2,16 milyar TL kaynak aktarıldı. Vergi tahsilatındaki başarısızlık ve şeffaflık eksikliği önemli sorunlar” değerlendirmesinde bulundu.
“Tatil Halktan Koptu, Lüks Haline Geldi”
Atalar, milyonlarca insanın tatil yapma hakkının elinden alındığını belirterek, “Artık tatil bir ihtiyaç değil, sosyal eşitsizliğin görünür biçimi haline geldi. Bir ailenin 1 haftalık tatil masrafı 4 asgari ücreti aşıyor. Bu maliyeti nasıl karşılasınlar?” diye sordu.




