İnegöl'ün tarihsel derinliklerine bir yolculuk yaparken, bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun en parlak dönemlerinden birinin ardında yatan büyüleyici bir olayı keşfediyoruz.

cafer paşa hanı (10)

Peki, Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatının ardından neler yaşandı ve İnegöl'de adı yaşatılan Cafer Paşa'nın bu olayla ne ilgisi vardı?

cafer paşa hanı (1)

Cafer Paşa'nın Osmanlı Tarihindeki Yeri

Cafer Paşa, Kanuni Sultan Süleyman döneminin önemli devlet adamlarından biriydi. İmparatorluğun son savaşı olan Zigetvar Seferi'ne silahtar olarak katılan Cafer Paşa, fiziksel özellikleri ve yazısıyla padişaha oldukça benziyordu.

cafer paşa hanı (9)

Ölümün Ardından Oynanan Gizli Oyun

Zigetvar Seferi'nde Kanuni'nin vefat etmesi üzerine orduda karışıklık çıkmasından endişe eden Sadrazam Sokollu Mehmet Paşa, bir plan yapmıştı.

cafer paşa hanı (2)

Kanuni'nin vefatının hemen ardından orduda moral bozukluğunu ve karışıklığı engellemek adına, Kanuni'nin ölümünü gizleyerek bir oyuna başvurdu.

cafer paşa hanı (8)

Kanuni'nin ölümünü gizlemiş ve Cafer Paşa’yı Kanuni’nin kıyafeti ile Hünkar Arabası’na oturtarak Kanuni’den yazılı emirler alıyormuş gibi davranmıştır.

cafer paşa hanı (7)

Cafer Paşa'nın Yükselişi ve Mirası

Sokollu Mehmet Paşa'nın damadı olan Cafer Paşa, bu olayın ardından Osmanlı İmparatorluğu'nda önemli görevlere atanmıştı.

İnegöl Kurşunlu Travertenleri İçin destek kampanyası başlatıldı İnegöl Kurşunlu Travertenleri İçin destek kampanyası başlatıldı

cafer paşa hanı (6)

1585'te inşa ettirdiği külliye İstanbul Eyüp'te bulunuyor ve 21 Ocak 1587'de vefat ettiğinde burada son bulmuştur.

cafer paşa hanı (5)

Aynı zamanda İnegöl'de yaptırdığı Beylik Han, günümüzde Akarsu Güven Çarşısı-Caferpaşa Han olarak bilinmekte ve adı bu bölgede yaşatılmaktadır.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR