Bursa'nın 1928 yılından bu yana ürettiği ünlü Marşal pastası, Ulus Pastanesi ile başka bir pastane arasında süren hukuki mücadele ile gündemde. Şehrin en köklü pastanelerinden biri olan Ulus Pastanesi, Marşal markasının gerçek sahibi olduğunu belirterek, bu mirası sahiplenmeye çalışan bir başka firmanın tescil başvurusu üzerine hukuki süreç başlattı.
Marşal Pastasının Tarihi
1928 yılında Ulus Pastanesi'ni kuran Rasim Öztat, iş yerine özel bir pasta geliştirdi. Dört katmandan oluşan bu pastaya "Mareşal" adını veren Öztat, Amerika'nın "Marshall" yardımlarından esinlenerek, halk arasında "Marşal" olarak bilinen pastayı ortaya çıkardı. Ulus Pastanesi, bu pastanın ilk reçetesini Rasim Öztat'ın hazırladığına ve ismini kendisinin koyduğuna vurgu yapıyor.
Hukuki Mücadele Başlatıldı
Son dönemde, başka bir pastanenin Marşal pastasının mucidi olduğunu iddia etmesi ve halkı yanıltma girişimlerinde bulunması üzerine Ulus Pastanesi, tarihine sahip çıkmak adına hukuki bir mücadele başlattı. Ulus Pastanesi'nin açıklamasında, söz konusu firmanın, kamuoyunun tepkisiyle pasta adını değiştirdiği ancak hala "Marşal" markasını tescil ettirmek için başvurduğu belirtildi. “Ancak buna rağmen, kendi imal ettiği özgün markasının tescilini almak yerine, başkasının tarihinde var olmayı, başkasının başarı hikayesinin bir parçası olma yolunu seçmiş, kendi adının yanına Ulus'a ait Marşal markasını ekleyerek tescil başvurusunda bulunmuştur” ifadesi kullanıldı.
Ulus Pastanesi, markalarının değerini koruyarak tarihine sahip çıkma kararlılığını sürdüreceğini belirtti. Açıklamada, "Gerçek güç kendi markanızla ve kendi adınızla var olabilmektir. Kendinize ait markanızla güçlü olamıyorsanız, başkasının adıyla övünmek durumunda kalırsınız. Gerçek kazanan kendi lezzetiyle ve kendi özgün ismiyle hafızalara kazınandır" denildi. "Marşal" pastasının bir asırdır Bursa'ya imzasını atmış bir lezzet olarak Ulus Pastanesi'nin adıyla yaşamaya devam ettiği ifade edildi.





