Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, ülkesinin ordusunu yeniden inşa etme sürecinde Türkiye’nin sağladığı desteğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Şeybani, Ankara’nın katkılarından dolayı minnettar olduklarını ve bu destekten vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

İsrail ile yürütülen güvenlik görüşmeleri, bölgesel gelişmeler ve Suriye’nin dış politika önceliklerini değerlendiren Şeybani, askeri eğitim ve iş birliği alanında Türkiye’nin yanı sıra Ürdün ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden de destek aldıklarını söyledi.

“Türkiye’ye minnettarız”

Türkiye’nin Suriye ordusunun yeniden yapılandırılması sürecindeki katkılarına değinen Şeybani, “Suriye, ordusunu yeniden inşa etme konusundaki desteği nedeniyle Türkiye’ye minnettarız ve biz bu destekten vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Şeybani, askeri eğitim ve iş birliği konusunda farklı bölge ülkeleriyle de çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Ebu Zuhur Hava Üssü saldırısına ilişkin açıklama

Şeybani, İsrail’in salı günü Ebu Zuhur Hava Üssü’ne gerçekleştirdiği hava saldırısını da değerlendirdi.

İsrail’in, Türk kuvvetlerinin bölgeye konuşlandırılacağı iddiasını gerekçe gösterdiğini belirten Şeybani, söz konusu iddianın hem Suriye hem de Türkiye tarafından kesin bir dille yalanlandığını söyledi.

Şeybani, bu mesajın İsrail tarafına iletilmesine rağmen saldırının gerçekleştirildiğini ve olayın ardından İsrail ile yürütülen doğrudan ve dolaylı temasların kesildiğini açıkladı.

“İsrail ile görüşmeler yeniden başlayabilir”

Mevcut şartlarda Şam yönetiminin İsrail’e güvenmediğini ifade eden Şeybani, Suriye’nin önceliğinin İsrail saldırılarının ve hava sahası ihlallerinin durdurulması olduğunu söyledi.

Diplomatik kanalların açık tutulduğunu belirten Şeybani, “İsrail ile güvenlik anlaşmasına ilişkin görüşmelerin yakında yeniden başlamasını bekliyoruz. Suriye, diplomasiden yana elini uzatmaktadır ve İsrail bu tarihi fırsatı değerlendirmelidir” dedi.

Şeybani ayrıca, “İsrail, güvenliğini kaba kuvvetle sağlamaya çalıştı ancak bunu hiçbir yerde başaramadı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA