Antika otobüslere, Bursa'daki bir ailenin emekleriyle ikinci bahar yaşatılıyor.

Bursa'da 49 yıldır otobüs tamiratıyla meşhur Akman ailesi, son 6 yılda klasik otobüs restorasyonuna yoğunlaştı.

otobus (9)

Ailenin sanayi sitesi içerisindeki işletmesi, 1935'ten 1970'lere kadar üretilen otobüslerin başyapıtlarını içeriyor. Bu otobüsler, tamamen mekanik yapısıyla eski ustaların elinden çıkabilecek, zanaat ve tecrübe isteyen nadide parçalardır.

Bursa'da o ilçenin belediye başkanı makam aracını satışa çıkardı Bursa'da o ilçenin belediye başkanı makam aracını satışa çıkardı

otobus (1)

Restorasyonun Zorlukları

Orijinal Parçaların Peşinde

İşletme sorumlusu Celal Akman, restorasyon sürecinin oldukça meşakkatli olduğunu belirtiyor.

otobus (8)

“Eski otobüslerin parçalarını bulmak o kadar kolay değil. Gelen otobüsleri orijinal görünümüne kavuşturmak için çok meşakkatli süreçlerden geçiyoruz. Bizim ve ustalarımızın tecrübesi bu araçları orijinal haline getirme ehliyetine sahip.”

otobus (10)

Ayrıca Akman, otobüs restorasyonunun Türkiye'de yaygın olmadığını, bu işi yapabilecek tecrübeli usta sayısının az olduğunu ifade ediyor.

otobus (2)

El Emeği Göz Nuru

Her bir otobüsün restorasyonu için ince eleyip sık dokuyorlar. Celal Akman, bu otobüslerin hurda halinden alındığını, tüm problemli kısımlarının kesilip atıldığını ve yenilendiğini anlatıyor.

otobus (6)

Bazı otobüslerin restorasyon süreci 5 aya kadar sürebiliyor. Bu otobüslerin üretimi, montajla basit bir şekilde halledilen yeni tip araçlar gibi değil, tamamen el işçiliği ve zanaat gerektiriyor.

otobus (3)

Müşteri Memnuniyeti İçin Test Sürüşü

Tamamlanan otobüsler, müşteri memnuniyetini garantilemek için müşteriyle birlikte test sürüşüne çıkıyor. Celal Akman, müşterilerinin araçlardan ne kadar memnun kaldığını görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtiyor.

otobus (4)

Orijinalliğin, tecrübenin ve el emeğinin birleştiği bu restorasyon süreci, tarihi otobüslerin yollardaki efsanevi duruşunu koruyarak geleceğe taşıyor.

otobus (5)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR