Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı Dudaklı Mahallesi sakinleri, Gölbaşı Baraj Gölü havzasındaki sebze üretimi için DSİ'den 45 gün süre istedi. Çiftçilerin, DSİ'nin kendilerine hemen bölgeyi terk etmelerini istemesi, ürünlerinin zarar görme riskiyle karşı karşıya bırakılmalarına neden oldu.
Gölbaşı Gölü'ndeki su seviyesinin iklim değişikliği nedeniyle düşmesiyle suyun kapladığı alan da azalmıştı. Bu alanlarda yıllarca suyun ulaşmadığı bölgelere çalılıkla kaplı arazileri temizleyen çiftçiler, burada tarımsal üretime başlamışlardı. Yaklaşık 10 yıldır DSİ'den aldıkları izinle sebze üreten çiftçiler, bu süreçte mahsullerini yetiştirmişlerdi. Ancak DSİ, çiftçilere, 5 Mayıs'a kadar alanı boşaltmalarını ve ürünlerini kaldırmalarını istedi.
Dudaklı Mahallesi sakinlerinden İsmail Esen, şu anda 100 dönüm alanda marul, fasulye, maydanoz ve dere otu gibi sebzelerin ekili olduğunu belirtti. DSİ'nin geriye dönük kira bedeli çıkardığını ve bu bedeli ödeyeceklerini söyleyen Esen, “Buralar çalılıktı ve uygunsuz insanlar geliyordu. Araçlarıyla gelenler oluyordu ve anlatamayacağımız kötü görüntüler. Biz çalılıkları temizledik. Bölgeyi daha sakin hale getirdik ve tarım yaptık” dedi.
“Buralara su gelmesi imkansız. 45-50 gün daha süre versinler. Ondan sonra bir daha buralara ekmeyiz. Yetişmiş ürün yazık olacak. 25 bin adet marul var. Şu anda kesilmez, yenmez. DSİ, 5 Mayıs'a buradaki tüm ürünü toprağa karıştıracak” diyerek taleplerini ileten Esen, DSİ'den sadece biraz daha zaman istediğini belirtti.