Bu 3 Günlük İçecek Beyni Unutkanlığa mı Götürüyor? Nörobilimcilerden Alzheimer Uyarısı Geldi!
Bu 3 Günlük İçecek Beyni Unutkanlığa mı Götürüyor? Nörobilimcilerden Alzheimer Uyarısı Geldi!
İçeriği Görüntüle
Özel Medi-ce İnegöl Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan İbrahim Boyar, dünyada her yıl 450-500 bin kadında teşhis edilen rahim ağzı kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Tüm tedavilere rağmen 200-250 bin kadın bu hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğini belirten Boyar, smear testinin önemini vurguladı.

SMEAR TESTİ NEDİR, NASIL YAPILIR"

Smear testinin, kadınlara özel yapılan, rahim ağzını (serviks) durumunu değerlendirmek, olası enfeksiyon ve olası kanser veya kanser öncüsü durumları kontrol etmek amacıyla yapılan bir tür rahim ağzı tarama testi olduğunu aktaran Boyar;

“Smear testleri özellikle son yıllarda kadın sağlığı bilincinin gelişmesi ile jinekolojik muayeneler esnasında yapılan rutin bir kontrol halini almıştır.Smear testinin yapılışı son derece kolay, ağrısız acısız ve sadece 30 saniye süren bir işlemdir. Vajinal spekulum takılır ve rahim ağzı görülür. Ardından rahim ağzında ve vajinada olası yaralar değerlendirilip yumuşak bir fırça ile rahim ağzındaki salgıdan bir miktar alınır ve incelemeye gönderilir” dedi.

HAYAT KURTARICI ETKİYE SAHİP

Smear testinin, bayanların hayatını kurtarıcı etkiye sahip olduğunun altını çizen Boyar şöyle konuştu:

“Rahim ağzı kanseri gibi birçok hastalığın teşhisinde etkin rol oynamaktadır. Zira rahim kanseri durumunda erken tanı koyabilmek için yapılan en önemli test smear testidir. Rahim ağzı kanserinin en sık görülme yaşı 45-59 arası olmakla birlikte 20 ila 80 yaşları gibi geniş bir yaş diliminde de görülebilir. Ülkemizde ise en çok 40-60 yaş arasında görülmektedir. Cinsel yaşamı başlayan her kadının düzenli olarak senede bir defa,45 yaşından sonra da her 6 ayda bir mutlaka jinekolojik muayene olmaları ve smear testi yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.”