Ankara'nın Güdül ilçesi, hünnap meyvesi ile adından söz ettiriyor. Çin hurması olarak da tanınan bu özel meyve, bölge halkının gelir kaynağı olma yolunda hızla ilerliyor. 

AW048101_06

Güdül'ün Altın Meyvesi: Hünnap

Hünnap Meyvesinin Özellikleri

Güney Asya'ya özgü olan hünnap meyvesi, küçük ve yuvarlak bir yapıya sahip olup içerisinde tek bir çekirdek bulunduruyor. Bu doğal şifa kaynağı, kemikleri güçlendirme, uykusuzluk sorununa iyi gelme ve kan dolaşımını düzenleme gibi sayısız faydaya sahip.

AW048101_02

Güdül: Türkiye'nin Yeni Hünnap Merkezi

8 yıl önce atalarından miras kalan arsaya 150'den fazla hünnap ağacı diken 76 yaşındaki Ferhat Çolak, Güdül'ün ilerleyen yıllarda Türkiye'nin hünnap merkezi olacağına inanıyor.

“Ankara’nın Güdül ilçesi Yeşilöz Mahallesi'nde yaklaşık 8 yıldır hünnap yetiştiriyoruz. İleri bir tarihte Güdül Türkiye’nin hünnap merkezi olacak. Böyle olması için çok uğraşıyoruz."

AW048101_03

Faydaları Saymakla Bitmiyor

Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemine faydalı olan hünnap, kan şekerini dengeleme özelliğiyle de şeker hastalarının tercihi haline geliyor. Ferhat Çolak bu konuda,

Türkiye'nin Nöroloji alanındaki öncüsü Lofçalı Derviş Bey'i duydunuz mu? Türkiye'nin Nöroloji alanındaki öncüsü Lofçalı Derviş Bey'i duydunuz mu?
“Hünnap meyvesi sindirim için eşi benzeri olmayan bir yarara sahip. Şeker hastaları için de çok yararlı. Ben günde 2-3 kilogram hünnap yiyorum.”

AW048101_04

Hünnap: Doğal İlaç

76 yaşındaki Ferhat Çolak, hünnabın sağlık açısından birçok faydası olduğunu belirterek,

“Bu meyve tüm hastalıklara ilaçtır. Hünnap yiyenin doktora gitmesine bile gerek yoktur. Ben 76 yaşındayım, çok şükür ne doktora giderim ne ilaç kullanırım.”

şeklinde konuştu.

AW048101_01

Ferhat Çolak, hünnabın rekoltesinin bu sene düşük olmasına rağmen ilçede kurulan pazarlarda 365 gün hünnap satışının devam ettiğini vurguladı.

Editör: Umut Gökdaş