Bursa Teknik Üniversitesi, dünya çapında dikkat çeken bir tıbbi buluşa imza attı. BTÜ akademisyenleri tarafından geliştirilen “Arı Ekmeği Vasıtasıyla Antimikrobiyal Aktivitesi Geliştirilmiş Polimer Biyokompozitler ve Bunların Üretim Yöntemi” başlıklı buluş, United States Patent and Trademark Office tarafından tescillendi. Bu buluş, BTÜ’nün uluslararası patent alan üçüncü çalışması olarak kayıtlara geçti.
Arı ekmeğinden elde edilen biyokompozit nanolif, özellikle sağlık alanında kullanılmak üzere tasarlandı. Bu buluş, yapay damarlar, protezler, doku destek materyalleri, kanama durdurucu materyaller ve yara bakım ürünlerinde lokal olarak kullanılabilir. Ayrıca, immünosüpressif ve transplant hastalarında bağışıklık sistemini dengelemede de potansiyel bir tedavi malzemesi olarak kullanılabilir.
BTÜ’nün patent alan üçüncü çalışması olan bu buluş, daha önce İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Eyübhan Avcı ve ekibi tarafından geliştirilen depremde zeminde sıvılaşmayı önleyen malzeme ile Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kenan Yıldırım’ın geliştirdiği “lif kompozisyon analiz metodu”yla birlikte küresel patent almıştı.
Rektör Çağlar’dan Tebrik ve Vizyon Mesajı
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, buluşa katkı sağlayan akademisyenleri tebrik ederek, “Bilimsel bilgi birikimlerini somut çıktılara dönüştürerek uluslararası patent alma başarısı gösteren değerli akademisyenlerimizi tebrik ediyorum. Bu başarılar, üniversitemizin vizyonu, bilimsel üretkenliği ve topluma katkı hedeflerinin en somut göstergelerindendir” dedi.