İnegöl’de Bugün Kimler Vefat Etti | 14 Mayıs 2024 İnegöl’de Bugün Kimler Vefat Etti | 14 Mayıs 2024

Tarih 19 Ocak 2006. O tarihte İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Memur Sen lokalinde Eğitim Bir Sen’in konuğu olur.

 

 Tarih 19 Ocak 2006. O tarihte 3 yıllık hizmetlerini anlatan Başkan Aktaş, geleceğin sorununun çevre ve  su olduğunu söyler.

 

İnegöl’de 4 bin konut açığının olduğunu da kaydeden Aktaş, İnegöl’deki en büyük iki problemin ise mevcut “İnegöl’ün Islahı” ve “Yeni İnegöl” projesi olduğunu açıklar.

 

İşte arşivden haberimiz:

Genç Gazete Başkan Aktaş İnegöl'ün Sorunlarını Ve Konut Açığını Açıkladı (2)

İnegöl'ün konut açığı var

Aktaş, İnegöl'ün karşı karşıya olduğu en büyük iki sorun olan "İnegöl'ün Islahı" ve "Yeni İnegöl" projelerini detaylandırdı. Ayrıca, ilçedeki 4 bin konut açığının ve artan kira fiyatlarının altını çizdi.

Gelecek Vizyonu: İnegöl'ün Dönüşümü

Başkan Aktaş, İnegöl'ün geleceğine dair vizyonunu paylaşırken, 20 yıllık süreçte nüfusun 60 binden 150 bine çıkmasının mevcut alt yapı sorunlarını ortaya koyduğunu vurguladı. Aktaş, "Mevcut İnegöl'ün Islahı" ve "Yeni İnegöl" projeleriyle ilçenin dönüşümüne odaklandıklarını belirtti. Özellikle 4 bin konut açığının ve yetersiz hale gelen çarşı alanının yeni projelerle ele alınacağını ifade etti.

Yeni İnegöl Projesi: 50 Yılın Planı

“Bu proje 50 yılın projesidir. Yapacağımız evler orta ölçekli ve gelir düzeyi en düşük aileler için düşünülen olmakla birlikte zemini sağlam, ısı ve ışık tasarrufu sağlayan dev bir projedir.”

Başkan Aktaş, Yeni İnegöl projesinin detaylarını paylaşarak, projenin 1500 konutluk bir alan üzerine kurulacağını ve bu konutların orta sınıf ve gelir düzeyi düşük aileler için planlandığını açıkladı. Ayrıca, projenin sürdürülebilirlik ve çevre dostu yaklaşımlar içerdiğini de vurguladı.

Genç Gazete Başkan Aktaş İnegöl'ün Sorunlarını Ve Konut Açığını Açıkladı (3)

Çevre ve Su: Geleceğin Sorunları

Başkan Aktaş, İnegöl'ün çevre ve su sorunlarına da dikkat çekti. Günde 160 ton çöpün işlenmeden döküldüğünü ve bu sorunun çözümü için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ayrıca, su kaynaklarının korunmasının önemine vurgu yaparak, vatandaşların suyu hoyratça kullanmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Toplantıda, eğitimcilerin İnegöl içindeki trafik, park sorunları ve sosyal alanların çoğaltılması gibi konularda da soruları yanıtlandı. Başkan Aktaş, bu konularda da ilçenin ihtiyaçlarına yönelik çalışmaları ve planları aktardı.

Başkan Aktaş ilk olarak, başkanlığı süresince yaptığı hizmetleri anlattı. Türkiye’de 3 bin 200 dolayında Büyük şehir, Merkez, Merkez İlçe, ilçe ve belde belediyesi bulunduğunu belirten Aktaş, konuşmasına şöyle devam etti.

 “ Türkiye’de belediyeler yasasının çıkmasıyla birlikte dört dörtlük olmasa da belediyeler ekonomik olarak güçlendirildi. Türkiye’de tam manasında sistem oturmadığı için kurumlar arasında kopukluklar yaşanıyor. Bu nedenle kendi içinizde ne kadar istişare yaparsanız yapın, kurumlarla olan kopukluk nedeniyle mutlaka sorunlar yaşanacaktır. Şehrin yetki anlamında güçlendirilmesi güzel ancak, tek çatı altında toplanmadığı müddetçe sağlıklı hizmet vermek mümkün değil” diye konuştu.

  İnegöl’ün 40 ilden daha büyük potansiyel bir ilçe olduğunu belirten Başkan Aktaş, “ İnegöl doya doya hizmet yapılabilecek kadar potansiyel bir ilçe. Ancak İnegöl 20 yıl boyunca aynı cadde ve sokaklarla 60 binlik nüfuslardan 150 binlere gelmiş durumda.  Pansuman tedbirlerle sorunlar hallolmuyor. Eskiyi ne kadar tamir ederseniz edin yeni gibi olmuyor. Benim için en büyük done seçim beyannamesidir. Hiçbir aday İnegöl’ü batırmak için aday olmaz ve genelde adayların seçim beyannameleri birbirine yakın oluyor. Ben İnegöl’de en büyük iki problemin mevcut İnegöl’ün ıslahı ve Yeni İnegöl projesi olarak özetlemek istiyorum. İnegöl’ün şuan için 4 bin konut açığı var. Bu yüzden kiralar 400-500 YTL’ ye kadar tırmanmış durumda. Mevcut çarşı yetersiz hale geldi. Elbisecisi, sarrafı, ayakkabıcısı hepsi bir arada. Demek ki yeni bir merkez daha kurmak zorundasınız.işte cazibe merkezi bu sıkışlıklı ortadan kaldırmak için çok önem arz eden bir çalışma olacak.” diye konuştu.

  Aktaş, yapılan çalışmaların bil boardlarda reklam edilmesini eleştirenlere, “ tavuk bir kere yumurtlar, 40 kere gıdaklar” şeklinde cevap vererek konuşmasını şöyle sürdürdü. Bu iş böyle yapmayı gerektiriyor. Yaptıklarınızın halk tarafından bilinmesi duyurulması şart bu siyasetin bir gereği haline geldi” dedi.

Genç Gazete Başkan Aktaş İnegöl'ün Sorunlarını Ve Konut Açığını Açıkladı (1)

   Yeni İnegöl projesine de değinen Aktaş, “ bu proje 50 yılın projesidir. Burada yapacağımız evler orta ölçekli ve gelir düzeyi en düşü aileler için düşünülen olmakla birlikte zemini sağlam, ısı ve ışık tasarrufu olan sadece alt yapısı bir milyon YTL olan dev bir proje. Bu proje öncesinde 22 kurumla görüşerek imzalar atıldı. Projenin başarılı olması için  herkesin destek vermesi gerekiyor. 1500 konutun yapılacağı bu alan için TOKİ bizden araziyi göstermemizi bekliyor. Biz araziyi 18 uygulaması ile Mayıs ayına kadar tamamlayarak temelini atmayı hedefliyoruz. Konutların 12 -13 ay gibi bir süre zarfında tamamlanması da diğer bir hedeflerimiz arasında” diye konuştu.

  Hava kirliliğine de değinen Aktaş, “sanayisi olan bir şehirde hava kirliliğinin olmamasını düşünemeyiz. Zamanında yanlış yere kurulan OSB bu gerçeğin ortada kalmasını sağlıyor. Şimdi daha temkinli adımlar atarak geleceğimizi tehdit etmeyen projeleri uygulamaya çalışıyoruz.” Diye konuştu.

 Geleceğin en büyük sorununun çevre ve su olduğunu öne süren Aktaş, İnegöl’de günlük 160 ton çöp döküldüğünü ve hiçbir işleme tabi tutulmadığını belirterek, “ kozluca köyü civarlarında yapacağımız katı yakıt depolama projemiz yöre halkının açtığı dava nedeniyle durduruldu. Ancak biz bunu yapmak zorunda ve kararlılığındayız. Bu proje ile Belediyemiz gelirlerini artacak ve o bölgede en az 30 insana iş kapısı açmış olacak. Su konusunda da herhangi bir sıkıntımız yok 6 tane su kuyumuz var. Ancak yinede vatandaşlarımızın suyu hoyratça kullanmamalarını tavsiye ediyoruz. Biz Türkiye’mizin kurtuluşunun eğitimden geçtiğine inanıyoruz. Çünkü eğitimli insana her konuda bir şeyleri anlatmak mümkün” diye konuştu.

Genç Gazete Başkan Aktaş İnegöl'ün Sorunlarını Ve Konut Açığını Açıkladı (4)

   Başkan Aktaş, Belediye olarak sosyal faaliyetlere de önem verdiklerini belirterek, “ düzenlediğimiz festival ve şenliklerle, ilçemize davet ettiğimiz sanatçılarla halkımızı buluşturuyor ve halkın bir arada sosyal kaynaşmasına da vesile oluyoruz. Halka her zaman yakın olmak onarlın sorunlarını paylaşmak ve sorunlarına çözüm bulmak bana  manevi bir haz veriyor. Benim ilçe halkına bu yaklaşımım kimileri için eleştiri konusu olurken, kimileri içinde takdir şayan bir hal oluyor” diye konuştu.

 Başkan Aktaş’ın 3 yıllık icraatlarından söz etmesinin ardından eğitim Bir-Sen’e bağlı üyeler İnegöl hakkında merak ettiklerini sorarak Başkan Aktaş’tan bilgi aldılar. Merak edilen konulardan biri yeni İnegöl Projesi içersinde özürlüler ve öğretmenlere yönelik bir konutun olup olmadığı şeklinde oldu. Başkan Aktaş, konutların İnegöl’de yaşayan orta sınıf ve gelir düzeyi düşük aileler için olacağını söyledi.

  Eğitimciler, İnegöl içersinde güzergah  ve tek yön uygulaması nedeniyle zaman kaybına uğradıklarını belirttiler. Park sorunu, Bursa İnegöl arası taşımacılık ücretlerinin yüksek olması, sosyal dinlenme ve piknik  alanlarının çoğaltılması yönünde görüş bildiren eğitimcilerin başkan Aktaş’tan ilginç istekleri de oldu. Bunlardan birinin İnegöl’de metro çalışması ve Bursa İnegöl arası tren olması gibi.

 Başkan Aktaş, trafiğin en yoğun yaşandığı caddelerin Nuri Doğrul caddesi ile Atatürk Bulvarı olduğunu belirterek, “ 4631 m2 alan sahip eski tekel binasının katlı otopark yapılmasının ardından bölgede yaşanan park sorununu ortadan kalkacak. Yine bankaların yoğun olduğu bölgedeki trafik sorununu bankaların   Osmanbey caddesine taşıyarak çözmeyi düşündüklerini söyledi..

ARŞİVDEN HABERİ HAZIRLAYAN: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR