Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı Axiom-3 (Ax-3) ekibi, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılarak dünya yolculuğuna başladı. Dönüş yolculuğunun 48 saat süreceği öngörülüyor, Dragon kapsülü cuma günü 16.30'da dünyaya inmesi bekleniyor.

Türkiye'nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı, Axiom-3 Ekibiyle Uzaydan Dönüş Yolculuğuna Başladı

Astronot Alper Gezeravcı'nın Silifke ilçesindeki baba evinde toplanan akrabaları, heyecanla ve sevinçle dönüşü bekliyor. Baba evinin önüne asılan büyük posterlerle süslenen ev, Gezeravcı'nın başarı dolu uzay yolculuğuna duyulan gururu yansıtıyor.

Türkiye'nin en ikonik kütüphanesi olacak Türkiye'nin en ikonik kütüphanesi olacak

Alper Gezeravcı'nın Uzay Macerası: Türkiye'nin İlk Astronotu Dünya'ya Dönüş Yolunda

Gezeravcı'nın amcası Mehmet Gezeravcı, uzun süren bekleyişin ardından dönüş haberiyle sevinçlerinin katlandığını ifade ederek, "Amcası olarak ilk döneceği günden beri bekliyoruz. Erteleme konusunda biraz üzüldük. Allah'ın izni ile sonunda dönecek. Döneceği haberini alınca çok sevindik. Allah yolunu açık etsin, kazasız belasız gelir inşallah." dedi.

Dönüş Heyecanı: Alper Gezeravcı'nın Uzaydan İnişi ve Aile Bekleyişi

Gezeravcı'nın diğer amcası Eşref Gezeravcı ise yeğeninin uzaya gitmesiyle duydukları gururu dile getirerek, "Kendisi ile gurur duyuyoruz. Ne olduğunu bilemediğimiz için meraklanıyoruz. Geleceğini duyduk, çok mutlu olduk. Sabırla bekliyoruz. Ertelendi bir gün geç çıktı. İnşallah yuvasına sağ salim döner." şeklinde konuştu.

Uzaydan Dönüş: Alper Gezeravcı'nın Zaferi ve Silifke'nin Gururu

Aynı zamanda Sayağzı Mahalle Muhtarı olan kuzeni Mehmet Gezeravcı, Türkiye'nin ilk astronotu olmanın ayrı bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, "Giderken çok heyecanlıydık. Şimdi dönüşte ne yaptı orada diye heyecanlanıyoruz. Sabırla bekliyoruz. İnşallah yuvasına sağ salim döner." dedi.

Başarılı Uzay Görevi ve Deneyler

Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronotu, SpaceX'in Dragon uzay aracıyla yörüngeye taşıyan Falcon-9 roketi, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden 19 Ocak'ta saat 00.49'da başarılı bir şekilde fırlatılmıştı. Dragon uzay aracı, yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından 20 Ocak'ta TSİ 13.40'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmişti.

Astronot Alper Gezeravcı'nın Silifke'de Beklenen Dönüşüne Coşkulu Hazırlık

Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda programına uygun şekilde 13 deneye imza atarak Türk bilim ve teknoloji alanında önemli bir iz bırakmıştı.

Planlı İniş ve Bekleyiş

Dönüş yolculuğunun planlı inişinin, ABD'nin Florida eyaletinin doğusundaki Atlas Okyanusu ve batısındaki Meksika Körfezi'nde bulunan 7 potansiyel iniş noktasından birine yapılması bekleniyor. Akrabaları, Silifke ilçesindeki evin önünde cuma günü 16.30'da gerçekleşecek olan inişi heyecanla bekliyor.

Uzay İstasyonundan Yeryüzüne: Alper Gezeravcı'nın Unutulmaz Dönüş Anı

Türkiye, Alper Gezeravcı'nın başarılı uzay görevi ve deneylerinden dolayı gururla dolup taşarken, ailesi ve yakınları ise astronotlarını sağ salim kucaklamak için sabırsızlanıyor.

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK