Filistin'deki Trajedi: Devabişe Ailesinin Acı Hikayesi ve Artan Yerleşimci Şiddeti

Filistin'de yaşanan insanlık dramının yeni bir yüzü olarak Devabişe ailesinin hikayesi, Batı Şeria'da artan Yahudi yerleşimci şiddetinin acı bir örneğini gözler önüne seriyor. Annesi, babası ve bir buçuk yaşındaki kardeşi, 2015 yılında Yahudi yerleşimciler tarafından acımasızca yakılarak öldürülen Filistinli Ahmed'in ailesi, bu trajediyi ve Batı Şeria'daki şiddet ortamını  anlattı.

Helikopterler havada çarpıştı: 10 ölü Helikopterler havada çarpıştı: 10 ölü

yahudi ve filistinliler (3)

Yükselen Şiddet ve Bir Ailenin Yıkımı

Ateş Çemberinde Yaşamak

Devabişe ailesinin dramı, Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınlarındaki Duma beldesinde 2015 yılında yaşandı. Ahmed'in ailesinin evi, Yahudi yerleşimciler tarafından ateşe verilerek ailenin üç ferdini kaybetmesine yol açtı. Bugün 13 yaşında olan Ahmed, vücudunun yüzde 60'ı yanık halde, dedesi ve amcasının himayesinde yaşamını sürdürüyor.

"Filistinli ailenin Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınlarındaki Duma beldesinde yer alan evi 31 Temmuz 2015 sabahı Yahudi yerleşimciler tarafından ateşe verildi.

Kundaklama sonucu ailenin 18 aylık bebeği Ali yanarak hayatını kaybetti; anne, baba ve 4 yaşındaki diğer çocukları Ahmed ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Ancak 31 yaşındaki baba Saad Devabişe ile 28 yaşındaki anne Riham Devabişe de tedavi gördükleri hastanede kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

Devabişe ailesinin hayatta kalan tek ferdi Ahmed'in ise vücudunun yüzde 60'ı yandı. Yetim ve öksüz kalan Ahmed, Duma beldesinde dedesi ve amcasının himayesinde yaşıyor." AA

yahudi ve filistinliler (1)

Batı Şeria'da Artan Yerleşimci Saldırıları

Birleşmiş Milletler, Batı Şeria'da son bir ayda yaşanan 400'den fazla saldırı ve 9 Filistinlinin ölümüne dikkat çekiyor. İsrail'in yerleşim birimi genişletme çalışmaları ve yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddeti, bölgede ciddi bir tehdit oluşturuyor.

"Biz Müslümanız, kaza ve kadere iman ediyoruz. Bizim ölülerimiz şehit oldular; bu dünyadan alemlerin Rabbi olan Allah’ın katına yükseldiler. Ancak onlardan sonra acıyı çekenler; aileleri, kardeşleri, memleketleri oluyor. Herkes bu acıyı yaşıyor.

Mağdur olanlar biz olmamıza rağmen bizi terörist olarak addediyorlar. Bugünden yarına her daim terörist muamelesi görüyorlar. Herhangi bir durumda İsrail bölgelerinde çalışan evlatlarımızın çalışma izinlerini iptal ediyorlar. Bizi her yönden boğuyorlar."

"Onlara (Yahudi yerleşimciler) göre hiçbir şey olmamıştı. Şarkılar söyleyip dans ediyorlardı. Şarkılarında ‘üçünü öldürdük, sıra dördüncüsünde’ diyorlardı. Sosyal medyada defalarca, ‘bu çocuğun yaşaması hatadır, annesi babası ve kardeşini öldürdük, bu şimdi annesinin babasının ve kardeşinin intikamını alacak’ dediklerini gördük.

Düşünün 5 yaşındaki bir çocuktan korkuyorlar. Bunu onlar başlattılar, şiddetin kaynağı onlardır. Biz değiliz."

"Bizi her yönden boğuyorlar" - Ahmed'in dedesi Hüseyin Devabişe

yahudi ve filistinliler (2)

Uluslararası Toplumun Tepkisi

İsrail ve uluslararası insan hakları örgütleri, İsrail güçlerini yerleşimci şiddetini desteklemekle suçluyor. ABD ve Almanya gibi bazı Batılı ülkeler, yaşananları terör olarak nitelendiriyor. Ancak Devabişe ailesi ve birçok Filistinli, uluslararası toplumun daha etkin bir rol almasını talep ediyor.

"Bizim problemimiz İsrail değil, uluslararası toplumdur." - Devabişe Ailesi

Artan yerleşimci şiddeti ve insan hakları ihlalleri, Filistinlilerin günlük hayatını derinden etkiliyor. Ahmed ve onun gibi birçok Filistinli çocuk, bu şiddet ortamında büyümeye devam ediyor. Filistin'de yaşanan bu trajedi, dünya genelinde barış ve insan haklarına yönelik ciddi endişeleri gündeme getiriyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR