Almanya'da yeni vatandaşlık yasasının federal mecliste kabul edilmesiyle, Alman vatandaşlığına geçiş süreçleri önemli ölçüde kolaylaştırıldı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'in koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan "Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu" adlı yasa tasarısı, federal mecliste yapılan oylamada 234 ret, 23 çekimser ve 382 "evet" oyu ile kabul edildi. Bu tasarı, muhalefet partilerinin karşı çıkmasına rağmen geniş bir destek buldu.

Almanya'da Yeni Vatandaşlık Yasasıyla Çifte Vatandaşlık Kapıları Aralanıyor: Öne Çıkan Değişiklikler ve Şartlar

Yeni yasa ile Alman vatandaşlığına geçiş şartları önemli ölçüde revize edilmiş durumda. Öncelikle, Almanya'da yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını da yakından ilgilendiren bu yasa ile çifte vatandaşlık engeli kaldırıldı. Artık isteyenler, Alman vatandaşlığına geçerken diğer ülkenin vatandaşlığından çıkma zorunluluğuna tabi olmayacaklar.

Vatandaşlık Şartlarında Yapılan Değişiklikler

Vatandaşlık için gereken ikamet süresi, yasal olarak istenen 8 yıldan 5 yıla düşürüldü. Ayrıca, kişilerin ülkede hızlı bir uyum sağlaması, gönüllü çalışmalar yapması, okul veya iş hayatında özel başarılar elde etmesi gibi durumlar göz önüne alınarak bu süre 3 yıla kadar inebilecek. Almanya'da doğan ancak Alman vatandaşı olmayan çocuklar için ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi şartı getirilmiş, aynı zamanda Almanya'da doğup büyüyen gençlerin 23 yaşına kadar iki ülkeden birini seçme zorunluluğu da kaldırılmıştır.

Almanya'da Vatandaşlık Değişiklikleri: İkamet Süresi, Dil Testi ve Özel Durumlar

Ancak yeni yasa, vatandaşlık başvurularında belirli şartları da içermektedir. Başvuru sahipleri, kendi geçimini ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlamak zorunda. Ayrıca, Almanca dilini iyi derecede bilmek ve ülkeye entegrasyon sağladıklarını kanıtlamak adına "Einbürgerungstest" adı verilen vatandaşlık testini geçmek gerekiyor.

Yasada, 1974'ten sonra Almanya'ya gelen misafir işçiler ile Doğu Almanya'daki eski sözleşmeli işçilere özel istisnalar da bulunmaktadır. Bu gruplardan yazılı sınav veya Almanca dil sınavı gibi şartlar talep edilmeyecek. Bu istisna, koalisyon hükümetinin eski neslin "yaşam boyu başarılarını" onurlandırmayı amaçladığını belirtmektedir.

Kimlerin Alman vatandaşlığı alamayacağı da yasada açıkça belirtilmiştir. Alman pasaportu almak isteyen yabancılardan öncelikle Almanya anayasasında yer alan özgür, demokratik temel düzene bağlı kalmaları beklenmektedir. Ayrıca, antisemitist, ırkçı, cinsiyetçi ve benzeri eylemlerde bulunanlar, aynı zamanda bu kapsamda ceza alanlar vatandaşlığa alınmayacak. Çok eşli olanlar veya kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar da Alman vatandaşı olamayacaklar.

Vatandaşlığa kabul işlemi, bazı durumlarda 10 yıl içerisinde geri alınabilecek. Kasıtlı olarak yanlış bilgi verilmesi gibi durumlarda kişilerin Alman vatandaşlığı iptal edilebilecek. Ayrıca, anayasal temel düzene ters düşen beyanlarda ve davranışlarda bulunmak da vatandaşlığın iptaline yol açabilecek.

Rusya’dan Odessa’ya füzeli saldırı Rusya’dan Odessa’ya füzeli saldırı

Oylamadan sonra konuşan SPD Milletvekili Hakan Demir, vatandaşlık reformunu parlamentodan geçirdikleri için mutlu ve gurur verdici bir gün yaşadıklarını belirtti. Demir, "Bu koalisyonda geçen son iki senede bu konu üzerine çalıştık. Artık 8 sene sonra değil, 5 sene sonra Alman vatandaşı olabilirsiniz ve çifte vatandaşlık da mümkün olacak" ifadelerini kullandı.

Yasa tasarısının 2 Şubat'ta Federal Konsey oturumunda onaylanması ve Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier tarafından imzalanmasının ardından yürürlüğe girmesi beklenmektedir. Federal İçişleri Bakanlığı'na göre, şu anda Almanya'da yaklaşık 12 milyon yabancı uyruklu bulunmaktadır ve bunlardan yaklaşık 5.3 milyonu en az 10 yıldır Almanya'da yaşamaktadır.

Editör: İHSAN KURAN