Almanya, Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden biri olarak bilinirken, asırlık perakende devlerinin ardı ardına konkordato ilan etmeleri dikkat çekiyor. Bu şirketlerin arkalarında bıraktığı milyarlarca Euro’luk borç, en çok Türk tedarikçileri vurdu.

Dev Alman Perakendecilerin Etkisi

konkardo

Türk tekstil şirketlerinin bugün geldikleri konum, Alman perakendeciler Karstadt Galeri, Klingel gibi devler sayesindedir. Fakat pandeminin etkisiyle bu tablo hızla değişiyor. Almanya, Fransa ve İngiltere’deki konkordato ilanları, Türk ihracatçıları olumsuz etkileyebilirken, birçok firma bu dalganın etkisi altında kalıyor.

Spotify'da Para Kazanmak: 1 Ayda Ne Kadar Kazanabilirsin? Spotify'da Para Kazanmak: 1 Ayda Ne Kadar Kazanabilirsin?

İzmir’de kadın dış giyim üreten Hüsniye Arbay, Are Tekstil adındaki firmasıyla 25 yılı aşkın süredir Almanya’ya ihracat yapmaktadır. Fakat Klingel’in iflas açıklaması, Arbay ve benzeri birçok firmayı zor duruma soktu. Bu durumu “Kimse bunu öngöremedi” sözleriyle açıklayan Arbay, Klingel’den alacaklarını tahsil edemedikleri için ciddi zorluklar yaşadıklarını belirtiyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nden Açıklama

TGSD Başkanı Ramazan Kaya, Avrupa'daki resesyonun ardından şirketlerin iflas ilanlarının arttığını belirtiyor. Kaya’ya göre, bu dönemde Türk şirketlerinin tek güvencesi sigortalar. Eximbank'ın esnek politikaları sayesinde birçok firma, bu zorlukları aşabiliyor.

1923’ten günümüze klingel grup

Klingel Grup, 1923'ten bu yana faaliyet gösteren, bin 300 çalışanı olan önde gelen bir Alman perakendecisidir. Ancak şirket, cirodaki düşüş ve sektörel zorluklardan dolayı iflas etme kararı aldı. Şirket, Ocak 2024'e kadar faaliyetlerine devam edeceklerini duyurdu. Bu süre zarfında tedarikçilere ödeme yapmaya devam edileceği de vurgulandı.