Alkollü İçkilerin Haram Kılınması ve Alkolsüz Bira

"Kuran-ı Kerim'de  alkollü içkilerin tüketilmesi haram kılınmıştır. (Maide, 3/90),
Peygamber Efendimiz (s.a.v) Sarhoşluk veren her şeyin miktarına bakılmaksızın haram olduğunu buyurmuştur.(Müslim, Eşribe, 74; Ebu Davud, Eşribe, 5)."

Bu ayet ve hadisler, alkol tüketiminin İslam'da kesin çizgilerle yasaklandığını göstermektedir. 

Genç Gazete Alkol İnsanı Nasıl Sarhoş Ediyor (5)

Üretim Süreci ve Alkol İçeriği

Alkolsüz bira, üretim aşamasında normal alkollü bira ile benzer işlemlere tabi tutulur, ancak son aşamada içeriğindeki alkol farklı yöntemlerle azaltılır. Buna rağmen, üründe az miktarda da olsa alkol bulunduğu belirtilir. Bu durum, alkolsüz olduğu söylenen biranın, gerçekte az da olsa alkol içermesinden dolayı caiz olmadığını göstermektedir.

Genç Gazete Alkol İnsanı Nasıl Sarhoş Ediyor (2)

Dini Yorumlar ve Caiz Olup Olmadığı

İslam alimleri,

Gece uykusunda korkan çocuklar için dualar, korkan çocuklara okunacak dualar Gece uykusunda korkan çocuklar için dualar, korkan çocuklara okunacak dualar
" Dinimizce yasaklanan şeylerin yapılması haram olduğu gibi bunların yapılmasına zemin hazırlamak, yardımcı olmak, özendirmek vb. şekilde katkı sunmak da caiz değildir."

görüşüne dayanarak, alkolsüz bira tüketiminin de caiz olmadığı hükmünü vermektedir. Bu içeceklerin, haram olan alkol tüketimini özendirebileceği, dolayısıyla dolaylı yoldan da olsa harama teşvik edebileceği belirtilmektedir.

Alkol Içki Şarap Bağımlılık (5)

Alkolsüz bira tüketiminin, İslam'da haram kılınan alkol tüketimine destek olduğu ve bu nedenle caiz görülmediği sonucuna varılmaktadır. 

Hükmü tekrar edelim: Dinen necis sayılması, haram olan şeyleri özendirmesi, içki üretimine ve tüketimine destek olması nedeniyle “alkolsüz” olarak isimlendirilse dahi bira tüketimi caiz değildir. Her türlü bira tüketimi haramdır, günahtır.

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar

Editör: AYHAN BAYRAKTAR