Kesintisiz 7 yıl süreyle İnegöl Esnaf ve Sanatkaları Kefalet Kooperatifi Başkanlığı'nı sürdüren Ahmet Türkel, 13 Aralık 1959 tarihinde yapılan "İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası" seçimlerine katılmış ve yapılan seçimi kazanarak İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası 2. başkanı olmuştur.

Bu nedenle yıllarca başarı ile yürüttüğü İnegöl Esnaf ve Sanatkarları Kefalet Kooperatif Başkanlığı'ndan, 05. 9. 1960 tarihinde kendi isteği ile ayrılmıştır.

Ahmet Türkel, yüksek tahsili ve de 15 yılı aşkın tecrübeli bir iş adamıdır. "yaylacı guruba" mensup olduğu için kayıtlı bir üyesi olmasına rağmen uzunca bir süre İnegöl Ticaret Odası yönetimine alınmamıştır.

Ancak 03. 12. 1959 günü yapılan İnegöl Ticaret Odası seçimlerinde eski yönetim, değiştirilmiş; genç kuşağı temsilen Ömer İlhami Bosnalı'nın başkanlığında oluşturulan İnegöl Ticaret Odası'nın yeni yönetiminde Ahmet Türkel, ikinci başkanlığa getirilmiştir.

Yönetim kurulu başkanlığına Alaaddin Demircioğlu getirilirken Nevzat Eröz, Mahmut Kurt, Muhıddin Demiröz, Ali Adaş ve Sabri Bosçaarmutlu, üyeliklere seçilmiştir. Ardından yaylacılar gurubu adına İnegöl-Demokrat Parti ilçe teşkilatındada yeni bir oluşuma gidilmiştir.

10. 01. 1960' ta gerçekleştirilen İnegöl Demokrat Parti ilçe kongresi yapılmış ve seçime gidilerek eski yönetim üyeleri değiştiril-miştir.

Ömer İlhami Bosnalı'nın başkanlığında Mecit Altan, Alaaddin Demircioğlu, Hamza Peşteli, Mustafa Akansu, Hasan Karaçay ve Kamil İnci' den oluşan yeni bir kadro, İnegöl Demokrat Parti ilçe teşkilatını ele almıştır.

Ancak 27 gün sonra vuku bulan 27 Mayıs İhtilali gerçekleşince kurulan bu yeni yönetim, sona ermiştir.

ADALET PARTİSİ'NİN KURULUŞU VE AHMET AKYOLLU

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ikinci başkanı olan Ahmet Akyollu'nun başkanlığında kurulan İnegöl Adalet Parti teşkilatı, Bursa il teşkilatıyla paralel bir çalışma yaparak Ahmet Türkel'i, Adalet Partisi'nin Bursa millet vekili listesinde ilk sıraya koydurtmuştur.

Kendisi de İnegöl belediye başkanlığına adaylığını koyarak kazanmış ve 1977 Yılına kadar kesintisiz tam 16 yıl İnegöl belediye başkanı olmuştur.

İnegöl kökenli Bursa millet vekili Ahmet Tükel ile birlikte 16 yıl, karşılıklı yek diğerlerini destekleyerek çalışan bu iki hizmet adamı, İnegöl'ün kalkınmasında ve de İnegöl coğrafyasına devlet imkanlarının kanalize edilmesinde son derece büyük hizmetleri olmuştur.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR