Coğrafi işaret belgesi aldılar

Geleneksel Adana şalvarı, modernleşme sürecinde unutulmaya yüz tutarken, Yüreğir Ziraat Odası'nın girişimleri ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi almayı başardı. Tarihi Büyüksaat Çarşısı'nın azalan şalvar dükkanları, bu tescil ile bir kez daha önem kazandı.

Genç Gazete Adana'nın Şalvarları Tescillendi, Davul Zurna (2)

Şalvarın Tescil Yolculuğu

2021 yılında başlatılan tescil süreci, Adana'nın yöresel değerlerinin korunması adına önemli bir adım oldu. Dün itibarıyla verilen coğrafi işaret belgesi, şalvarın sadece bir kıyafet olmadığını, aynı zamanda bir kültürel miras olduğunu pekiştirdi.

Genç Gazete Adana'nın Şalvarları Tescillendi, Davul Zurna (1)

Davul zurna ile kutlama yaptılar

Tescil haberinin duyurulmasının ardından Yüreğir Ziraat Odası üyeleri, Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’i ziyaret ederek kutlamalara başladı. Ardından yapılan kutlamalarda davul zurna eşliğinde şalvarın tescili coşkuyla kutlandı.

Genç Gazete Adana'nın Şalvarları Tescillendi, Davul Zurna (6)

 “2021 yılında başvurduğumuz belgeyi bugün aldık. Adana sadece kebaptan ibaret değil.  Adana’nın gelecek kuşaklara aslını kaybetmeden aktarılması gereken birçok değeri bulunuyor. Bunlardan birisi de Adana şalvarı. Kesim özellikleri, dikimi ve rahatlığı ile Adana şalvarı başka yörelerin şalvarlarından birçok ayırt edici özelliğe sahip”
Genç Gazete Adana'nın Şalvarları Tescillendi, Davul Zurna (5)
“Adana şalvarımız şarkılara, filmlere konu olmuştu. Adana şalvarımızın dikimi azaldı ama halen yapılıyor. Artık şalvar çok az giyiliyor maalesef. Bayram, düğün, kına, yöresel halk oyunları ve özel günlerde sadece giyiliyor. Bizler bu gelenek unutulmasın diye uğraşıyoruz. Bugün davul zurna ile kutlama yaptık. Adana şalvarını herkes tanısın istedik” - Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan

Genç Gazete Adana'nın Şalvarları Tescillendi, Davul Zurna (4)

Adana şalvarının özgün özellikleri

Şalvar, özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar tarafından hala tercih edilen bir kıyafet olma özelliğini koruyor. Ancak şehir içinde ve genç nesiller arasında giderek azalan bir kullanım söz konusu. Yöresel halk oyunları, özel günler ve festivallerde hala vazgeçilmez bir parça olarak karşımıza çıkıyor.

Genç Gazete Adana'nın Şalvarları Tescillendi, Davul Zurna (3)

Kaynak: İHA