ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Rus istihbarat çalışanlarını taraf değiştirmeye ve ABD için çifte ajan olarak çalışmaya ikna etmek amacıyla özel bir Rusça işe alım videosu yayınladı. Videoda, Rusya tarafından ihanete uğramış hisseden bireyleri hedef alarak güçlü ve vatansever olduklarına vurgu yapılıyor.

CIA, Rus İstihbaratçıları Çifte Ajan Olmaya İkna Etmeye Çalışıyor: Yayınladığı Rusça İşe Alım Videosu Tartışma Yaratıyor

Videoda yer alan kurgusal karakter, Rusya'da askeri istihbarat teşkilatında görevli bir 35 yaşındaki isimsiz erkek olarak tanıtılıyor. Karakter, Rusya'nın içindeki yozlaşmış liderler ve elit kesimin gerçek düşman olduğunu iddia ederek, ülkenin zorlu ekonomik koşullarını ve rüşvet sorununu vurguluyor.

Karakter, "Askerlerimizin çürük patates yediği ve tarih öncesi silahlarla kullandığı bir dönemde üst düzey yönetim ülkeyi saraylar ve yatlar için sattı. İnsanlarımız sadece iş bulmak için rüşvet vermek zorunda kalıyor" şeklinde ifadeler kullanarak, vatanseverliğinin kendisini CIA ile çalışmaya teşvik ettiğini belirtiyor.

CIA Direktörü William Burns, geçtiğimiz yıl temmuz ayında yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşın bazı Ruslar arasındaki hoşnutsuzluğu artırdığını ve bu durumun casus devşirmek için nadir bir fırsat sunduğunu dile getirmişti.

Türk silahı Sarsılmaz ABD’de polis silahı oldu Türk silahı Sarsılmaz ABD’de polis silahı oldu

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise CIA'in bu tür videoları her yıl yayınladığını ve bunun yaygın bir uygulama olduğunu belirtti. Peskov ayrıca, CIA'in videoyu sosyal medya platformu X'te yayınlayarak hata yaptığını savunarak, "Birilerinin CIA'e ülkemizde VKontakte'nin yasaklı X'ten çok daha popüler olduğunu ve VKontakte'nin kitlesinin çok daha büyük olduğunu söylemesi gerekiyor" dedi.

CIA'nin bu tür propaganda yöntemleri, uluslararası istihbarat rekabetinin bir parçası olarak dikkat çekiyor ve Rusya ile ABD arasındaki istihbarat savaşını bir kez daha gündeme getiriyor.

Editör: İHSAN KURAN