Dünya genelinde devam eden çatışma ortamında ABD ordusuna ait olduğu iddia edilen 13 İHA'nın kaybolması gündeme bomba gibi düştü. Olaya dair iddialar, ABD'nin resmi kurumlarına ait gizli belgelerle destekleniyor. Bu belgeler, kaybolan silah ve teçhizatın miktarı, türü ve değeri konusunda bilgi sağlıyor.

Rusya’dan Odessa’ya füzeli saldırı Rusya’dan Odessa’ya füzeli saldırı

Olaya ilişkin açıklamada bulunan ABD ordusu, bu durumun ciddi bir güvenlik riski oluşturduğunu kabul ediyor ve kaybolan İHA'ların terör örgütlerinin eline geçebileceği endişesini taşıyor. 2023 başında başlatılan askeri soruşturmalar, Irak'ta güdümlü füze fırlatma sistemleri ve İHA'lar dahil olmak üzere birçok hassas silah ve ekipmanın çalındığını ortaya koydu.

Müfettişlerin ‘Hırsızlık İçeriden Değil’ İddiası

Özellikle Şubat ayında yapılan bir soruşturma, geçen yıl Irak'ın Erbil kentindeki bir ABD tesisi üzerinden çalınan 13 ticari İHA'nın değerinin yaklaşık 162.500 dolar olduğunu belirtiyor. Soruşturma sürecinde hiçbir şüpheli tespit edilemezken ayrı bir inceleme Bağdat, Irak'taki İleri Operasyon Üssü Birliği III'te veya oraya giden konvoylarda çalınan çok sayıda hassas silah ve ekipmanın maliyetinin ABD hükümeti için yaklaşık 480.000 dolar olduğunu ortaya koydu. Müfettişler, hırsızlıkların içeriden yapılmadığına inanıyor ve olası şüpheliler olarak yerel halkı adlandırıyor. Belgede, "Iraklı suç örgütleri ve milis grupları, silah ve teçhizatın bulunduğu konvoyları ve konteynırları hedef alıyor" ifadesi yer alıyor.

Editör: Fırat Çelik