Son zamanlarda sıkça duyduğumuz "konkordato" kavramı, birçok borçlu firmanın umudu olarak görünüyor. Peki, konkordato nedir ve bu süreç nasıl işler?

Konkordato Nedir?

Konkordato, bir borçlunun alacaklılarına mahkeme aracılığıyla yaptığı ödeme teklifinin, alacaklıların çoğunluğu tarafından kabul edilmesi ve Ticaret Mahkemesi tarafından tasdik edilmesi şartıyla, borçlunun tüm adi borçlarını bu teklifi doğrultusunda ödeyebilmesine imkan tanıyan bir hukuki süreçtir. Bu süreç, borçlunun iflas etmesini engelleyerek, şirketin mali durumunu düzeltme ve borçlarını yapılandırma amacı taşır.

Bakan Işıkhan açıkladı: Asgari ücrete ek zam olacak mı? Bakan Işıkhan açıkladı: Asgari ücrete ek zam olacak mı?

Konkordato Süreci Nasıl İşler?

Konkordato sürecine başvurmak isteyen bir firma öncelikle Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurur. Başvuru dosyasında firma, borçlarını nasıl ve ne zaman ödeyeceğini, kaynakları nasıl sağlayacağını gösteren bir proje sunar. Ayrıca alacaklılar listesi ve malvarlığı karşılaştırma tablosu da hazırlanır ve bağımsız bir denetim kuruluşu tarafından konkordato ön projesinin gerçekleşme durumunu gösteren finansal analiz raporları da dosyaya eklenir.

Mahkeme, sunulan belgeleri inceledikten sonra eksiksiz olduğunu görürse, borçlu firma için 3 aylık geçici mühlet kararı verir ve konkordato komiseri atanır. Komiserin yönetimi altında süreç ilerler ve geçici mühlet süresi sona ermeden bir kesin mühlet kararı alınır. Bu kesin mühlet süresi, bir yıla kadar uzatılabilir.

Mahkeme tarafından kesin mühlet verildikten sonra, alacaklılar kurulu oluşturulur ve alacaklılar toplantıları düzenlenir. Alacaklılar, sunulan konkordato projesini kabul ederse ve mahkeme de diğer şartların uygun olduğunu görürse, borçlu firmanın iflasına karar verilmez ve icra takipleri durdurulur.Son dönemde çok konuşulan konulardan birini Hukukçu Naim Gözmen yazdı köşe yazısının tamamını okumak için
KÖŞE YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Haber Merkezi