İran'ın yüzlerce SİHA ve füze ile yaptığı saldırı sonrası, İsrail'in dört katmanlı hava savunma sistemi büyük ilgi gördü. Bu sistem, Arrow, David's Sling, Patriot ve Demir Kubbe'yi içerirken, yakında Demir Işın'ın da eklenmesi bekleniyor. İran'ın Şam'daki İsrail büyükelçiliğine düzenlenen hava saldırısına yanıt olarak gerçekleşen bu saldırıda, İsrail ordusu SİHA ve füzelerin yüzde 99'unu hava sahasına girmeden imha ettiğini açıkladı.

İsrail'in en gelişmiş savunma sistemlerinden biri olan 'The Arrow' (Ok), uzun menzilli füzeleri atmosfer dışında yok etme kapasitesine sahip. ABD ile ortak geliştirilen bu sistem, aynı zamanda Yemen'den Husiler tarafından fırlatılan füzeleri de etkisiz hale getiriyor. İkinci katman olan Davud Sapanı, orta menzilli füzeler için tasarlanmış bir başka ABD-İsrail işbirliği ürünüdür.

Helikopterler havada çarpıştı: 10 ölü Helikopterler havada çarpıştı: 10 ölü

Amerikan yapımı olan ve İsrail'in en eski hava savunma sistemi olan Patriotlar, insansız hava araçları ve uçak saldırılarına karşı kullanılıyor. Demir Kubbe ise, İsrail'in en çok bilinen hava savunma sistemidir. Kısa menzilli roketlere karşı 2011'den beri aktif olan bu sistem, Hamas ve Hizbullah'ın saldırılarını engellemekte büyük başarı sağlamıştır.

Yeni geliştirilen Demir Işın ise, Demir Kubbe'nin engelleyemediği kısa menzilli roket, topçu ve havan toplarını imha etmek üzere tasarlanmıştır. Lazer teknolojisine dayanan bu sistem, mevcut savunma sistemlerinden çok daha ekonomik bir alternatif sunmakta ve yakında faaliyete geçmesi bekleniyor.

İran'ın bu saldırı ile İsrail'in savunma sistemlerini zorlamayı ve yıpratmayı hedeflediği yorumları yapılıyor. İsrail ve İran arasındaki bu gerginlik, bölgedeki güvenlik politikaları üzerinde önemli etkiler yaratabilir ve yeni savunma stratejilerinin belirlenmesine neden olabilir.

Kaynak: Haber Merkezi